ЕС настоя Москва "незабавно" да спре въздушните удари в Сирия

Саудитска Арабия повтори пред Путин, че Асад трябва да напусне властта

ЕС настоя Москва "незабавно" да спре въздушните удари в Сирия

Предложеното от руския президент сътрудничество с противниците на военните му действия в Сирия бе отхвърлено както от Саудитска Арабия, която предупреди Кремъл за опасните последици от подкрепата му за Башар Асад, така и от Европа, която в понеделник отправи най-силната си досега критика за руската намеса в Сирия.

Близо две седмици след като се включи в продължаващата четвърта година война в Сирия, Владимир Путин предприе най-сериозния си ход за спечелване на регионалните противници на Асад. В неделя руският президент се срещна с министъра на отбраната на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, син на саудитския крал, в кулоарите на състезание от "Формула 1".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в понеделник, че тези разговори, както и дискусиите със САЩ, са довели до напредък за решаване на конфликта, макар че Москва, Вашингтон и Рияд към момента нямат пълно съгласие.

Саудитски източници, цитирани от Ройтерс, обаче заявиха, че синът на саудитския крал, който е един от основните архитекти на регионалната политика, е казал на Путин, че интервенцията на Русия ще ескалира войната в Сирия и ща накара въоръжени ислямисти от цял свят да се включат в битката.

Рияд ще продължи да подкрепя противниците на Асад и настоява сирийският лидер, който е съюзник на Путин, да напусне властта, е заявил източникът на Ройтерс.

ЕС: Русия незабавно да спре въздушните удари срещу умерената опозиция в Сирия

В същото време Европейският съюз поиска Русия "незабавно" да прекрати въздушните удари срещу умерената сирийска опозиция и повтори, че трайният мир е невъзможен при управлението на Асад.

Външните министри на ЕС, които в понеделник заседаваха в Люксембург, излязоха с общо изявление, в което се посочва, че "тази военна ескалация рискува да продължи конфликта и да подкопае политическия процес, да задълбочи хуманитарната криза и да засили радикализма".

Освен това европейските външни министри призовават Москва да спре да нарушава въздушното пространство на чужди страни.

"ЕС ще продължи да поддържа умерената опозиция, в частност сирийската опозиционна коалиция, и отново подчертава, че тя е важен елемент от борбата с екстремизма и играе ключова роля в политическия преходен процес", заявиха още министрите.

Те призоваха Москва да окаже натиск върху Дамаск в интерес на уреждането на конфликта.

"ЕС призовава Русия да се съсредоточи върху общите усилия за постигане на политическо уреждане на конфликта. В тази връзка ЕС призовава Русия да окаже натиск върху сирийския режим за намаляване на насилието", се казва в декларацията.

Министрите призоваха Москва да съсредоточи военните си действия в Сирия върху "Ислямска държава" и да не атакува умерената опозиция.

Според ЕС сирийският президент Башар Асад не може да бъде част от решението на конфликта - най-много да бъде неизбежен партньор в прехода от войната. "Не може да има траен мир в Сирия при сегашното ръководство и докато не бъде отговорено на легитимните недоволства и стремежи на всички части на сирийското общество", беше посочено в декларацията, според която Асад носи най-голямата отговорност за жертвите и разселванията, причинени от конфликта.

Дипломатически совалки за оттеглянето на Асад

По-рано върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че руската военна намеса в Сирия е фактор, който изцяло променя ситуацията и съдържа някои тревожни елементи.

По думите на Могерини всяка военна операция срещу "Ислямска държава" и други терористични групи в Сирия трябва да бъде "координирана, като в противен случай има риск тя да стане крайно опасна не само от политическа, но най-вече от военна гледна точка". На въпрос дали дипломатическите усилия за уреждане на кризата в Сирия трябва да включват президента Башар Асад, тя отговори, че "всички които играят роля" в тази криза, трябва да участват в преговорите.

Британският министър на външните работи Филип Хамънд от своя страна посочи, че "Великобритания настоява, че Башар ал Асад не може да продължи да бъде президент на Сирия, но е гъвкава за начина и момента, в който той да си отиде от властта". Хамънд каза, че са в ход дипломатически усилия за постигане на компромис между страните, които искат Асад да се оттегли незабавно, и държавите, които са готови да приемат гъвкав преход.

"Не можем да работим с Асад като дългосрочно решение за бъдещето на Сирия. Можем да бъдем гъвкави по отношение на начина, по който той да си тръгне. Можем да бъдем гъвкави за момента, в който той да си тръгне", заяви Хамънд.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призна, че "позицията и важността на отделни играчи се променя".

"Много неща се променят с намесата на Русия", заяви той. По думите му "няма съмнение, че усилията за постигане на политическо решение стават по-трудни и по-сложни".

Според Франция Асад няма място в процеса на политическо уреждане на конфликта в Сирия, но други страни от ЕС смятат, че не може да се мине без него, особено като се има предвид руската подкрепа.

"За да има мир в Сирия, е необходим политически преход. Той трябва да се извърши без Башар Асад", каза френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир.

НАТО: Москва само удължава войната

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви от своя страна, че продължаващата руска подкрепа за сирийския президент Башар Асад само удължава войната в Сирия. "Русия би трябвало да играе конструктивна роля в борбата (срещу "Ислямска държава"), но подкрепата ѝ за режима на Асад не е конструктивна", каза Столтенберг в изказване на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в норвежкия град Ставангер. Според него "проблемът в момента е, че Русия съсредоточава усилията си не върху противопоставяне на "Ислямска държава", а върху борба с умерената опозиция и поддържане на режима на Асад". По думите му Москва също така трябва да се постарае да намали до минимум възможността за инциденти с участие на руските сили и тези на коалицията на западните страни в Сирия. "Като цяло е необходимо всички страни да постигнат политическо решение на конфликта в страната. Всички държави, участващи в него и подкрепящи едни или други групи, трябва да участват в широк диалог, включително Иран и Русия . . . Войната ще завърши не на бойното поле, а на масата на преговорите - рано или късно. Въпросът е само колко време ще отнеме това и колко хора ще загинат. Нашата задача е страните колкото се може по-скоро да седнат на масата, тъй като войната вече е причинила твърде много страдания", каза Столтенберг. Според него няма планове НАТО да изпраща сили в Сирия.

Той призова реакцията на Турция в отговор на терористичните нападения да бъде премерена, въпреки че страната страда от кризите в Близкия изток повече от всяка друга държава от НАТО.

"Тя (Турция) преживя няколко терористични нападения. Тя има право да се защитава, но аз, разбира се, очаквам Турция да бъде премерена в своя отговор", каза Столтенберг. По въпроса за присъствието на НАТО в Афганистан, той заяви, че членовете на алианса продължават обсъжданията за изтегляне до края на 2016 г. Но по думите му НАТО няма напълно да изостави Афганистан.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?