ЕС обсъжда премахване на субсидиите за производство на тютюн

Министрите на земеделието от ЕС започнаха разговори по плановете за прекратяване на субсидиите за производителите на тютюн.

Над 600 милиона евро са ежегодните плащания в подкрепа на тютюнопроизводителите, но предложенията за спиране на субсидиите не срещат подкрепа от Средиземноморските страни, предаде Би Би Си.

В Брюксел ще бъдат обсъдени възможностите за пренасочване на субсидиите към финансово подпомагане за отглеждане на алтернативни земеделски култури.

Великобритания подкрепя плановете, но Средиземноморските страни казват, че по този начин много бедни производители ще бъдат заставени да напуснат земите си.

Близо 80 000 селскостопански производители, главно от бедните райони на Гърция и Италия, получават около 2 000 паунда на акър от европейските данъкоплатци, за да отглеждат тютюн, което е 20 пъти повече от субсидията, която се дава на производителите на зърно.

Освен очевидното противоречие на тези субсидии със здравната политика на ЕС, природозащитни групи като Кралското дружество за защита на птиците във Великобритания смятат, че субсидиите насърчават заплахата за дивата природа, тъй като при отглеждането на тютюн се използват много химикали, отбелязва кореспондентът на Би Би Си.

Заедно с производството на маслини и памук, тютюнът остана вън от пакета реформи, договорени миналата година от земеделските министри.

Близо 300 000 тона тютюн общо се произвежда във Франция, Италия, Испания и Гърция.

Директорът на Франс Табак Пиер Хаен казва: "Изчезването на европейското производство на тютюн по никакъв начин няма да реши проблема с тютюнопушенето и здравето. Докато тютюнопушенето е легално в Европа, очевидно цигарените фабрики ще си доставят суровина от някъде другаде".

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?