ЕС опитва да осуети Брекзит, смята бивш съветник на Тръмп

ЕС опитва да осуети Брекзит, смята бивш съветник на Тръмп

Бившият политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп Стивън Банън смята, че ЕС се опитва да осуети Брекзит, предаде Ройтерс. По думите на Банън елитите в ЕС не искат Великобритания да излезе от съюза.

"Видяхте какво стана. Нямат никакво намерение да ви пуснат да си тръгнете – никакво", коментира Банън пред общността за дебати в Университета в Оксфорд "Оксфорд юниън".

Според него ЕС направил така, че преговорите за Брекзит да бъдат възможно най-трудни за британската страна.

Обединеното кралство планира да излезе от ЕС на 29 март 2019 г. На 23 юни 2016 г. на референдум за членството в съюза 17.4 милиона избиратели или подкрепиха Брекзит, а 16.1 милиона бяха против.

Тази седмица британският премиер Тереза Мей сключи споразумение за условията на излизането, но противниците ѝ в нейната разединена партия се опитват да я свалят от власт, защото смятат, че с това споразумение Великобритания ще остане в прекалено близки отношения с ЕС след Брекзит.

В Оксфорд имаше демонстрация срещу Банън на няколкостотин протестиращи, които го обвиниха, че е расист. В крайна сметка полицията го ескортира и той влезе в залата на обществото за дебати на Оксфордския университет през заден вход.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?