ЕС подготвя нов пакет от санкции срещу Иран

ЕС подготвя нов пакет от санкции срещу Иран

Европейският съюз (ЕС) подготвя нов пакет от санкции срещу Иран, съобщиха външните министри на Германия и Франция Гидо Вестервеле и Лоран Фабиюс, цитирани от БНР. Според Фабиюс новите мерки ще засегнат, "финансовите, търговските и петролните интереси" на Техеран. По думите му конкретните мерки трябва да бъдат разработени до началото на сесията на Общото събрание на ООН след десет дни. Според Гидо Вестервеле, санкциите ще влязат в сила към 15 октомври.

Международната общност трябва да засили натиска върху Иран заради неговата ядрена програма, обявиха външните министри на страните от ЕС, които участват в провеждащата се двудневна неформална среща в кипърския курортен град Пафос. На срещата в Кипър, британският външен министър Уилям Хейг изрази надежда, че ЕС ще включи групировката Хизбула в "черния списък" на международните терористични организации. Позицията му беше подкрепена от френския и от холандския министър на външните работи Лоран Фабиюс и Ури Розентал.

Други страни-членки на общността обаче не се поддават на натиска на Съединените щати и Израел Хизбула да стане част от списъка с аргумента, че това може да дестабилизира баланса на силите в Ливан и да засили още повече напрежението в Близкия изток. Няколко европейски дипломати обясниха, че от правна гледна точка включването на групироската ще бъде трудно, ако в държава от Евросъюза не се води съдебен процес срещу организацията. Това условие евентуално може да бъде изпълнено в зависимост от воденото от българските власти разследване на атентата в Бургас, посочва Ройтерс. Пред агенцията обаче българският външен министър Николай Младенов заявява, че следствието все още не е завършило и страната ни не е готова да обвини когото и да било.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят