САЩ охлабиха санкциите срещу Иран заради земетресението

Властите на САЩ охлабиха за месец и половина санкциите срещу Иран, разрешавайки на  неправителствени организации да финансират хуманитарна помощ и възстановяване на пострадалите при земетресението на 11 август населени места в страната. Това съобщиха от американското финансово министерство в сряда.

До 5 октомври 2012 г. американски неправителствени организации ще имат право да превеждат в Иран до 300 хил. долара. За прехвърляне на повече пари ще е необходимо специално разрешение от финансовото ведомство. Доставките на лекарства и храни за иранското население няма да изискват специални режими.

За тази мярка настояха самите неправителствени организации, а приемането ѝ бе определено като "жест на хуманност, който дава на американският народ възможност да помогне на иранците, пострадали в тази катастрофа", се посочва в изявление на националния ирано-американски съвет. В него се благодари на Белият дом, че хуманитарната помощ не е станала "заложник на лошите отношения между двете страни".

Земетресението в Северозападен Иран причини смъртта на 300 души, а над 3000 пострадаха. По оценка на иранските власти щетите от труса са за над 650 млн. долара. Някои села са напълно разрушени, а останалите без дом пора са настанени в палаткови лагери.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?