ЕС поиска Триполи да освободи българските медици

Европейският съвет и Европейската комисия излязоха със специални изявления в сряда, в които поискаха либийските власти да освободят петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени за умишлено заразяване със СПИН на над 400 деца в Бенгази.

От името на Европейския съвет, люксембургското председателство направи декларация по време на следобедното заседание на Европейския парламент, предаде БТА.

Никола Шмит, делегиран министър на външните работи на Люксембург, изрази загриженост за съдбата на осъдените на смърт медицински работници в Либия. Той припомни, че Европейският съвет е настоявал многократно пред либийските власти на най-високо ниво за правосъдие по случая, което държи сметка за всички съществуващи доказателства. Шмит спомена експертизата на Люк Монтание и Виторио Колици, чието заключение е, че медиците са невинни.

Съветът изрази своето дълбоко съчувствие на семействата на заразените със СПИН в болницата в Бенгази и заяви, че е готов да засвидетелства своята солидарност с хуманитарни действия в тяхна полза, допълни Шмит.

Съветът смята, че преразглеждане на съществуващите доказателства ще доведе Либия до заключението, че бързото освобождаване на петте медицински сестри и палестинеца ще послужи на каузата на справедливостта.

Той увери Европейския парламент, че Европейския съвет ще продължи да отдава приоритетно значение на този случай и че ще направи всичко възможно в тясно сътрудничество с българските власти и зачитайки компетенциите на засегнатите власти, да се постигне положително решение на случая, което може да бъде само едно - освобождаване на медиците.

Комисарят Франко Фратини от името на Европейската комисия подчерта колко болезнена е темата и декларира, че се полагат усилия за намиране на задоволително решение.

Комисията вече прилага своя многостранен план за действие в тази ситуация, това е едно случайно заразяване, подобни случаи е имало и в Европа, поясни Фратини. Чрез плана за действие комисията желае да предостави своя опит за подобряване на системата на здравеопазване в Либия и като жест на солидарност със семействата на заразените деца. Фратини заяви, че комисията работи в тясно сътрудничество с българските власти и фондация "Кадафи".

Необходимо е българките и палестинецът да бъдат освободени, защото тяхното задържане е пречка за реинтегрирането на Либия в международната общност, заключи Фратини.

Преди Би Би Си евродепутатът и докладчик за България Джефри Ван Орден, който инициира подписка в Европейския парламент с искане за освобождаването на петте българки и палестинския лекар, определи като безобразие задържането на шестимата през 1999 г. и издадената им смъртна присъда през май м.г.

"Настояваме либийските власти да се намесят и да ги освободят незабавно. До сега над 100 депутати подписаха декларацията и аз се надявам още много депутати да ни подкрепят. Убеден съм, че в дебатите в Европейския Парламент и Съветът, и Комисията ще изразят силната си подкрепа за моето предложение", каза Ван Орден.

Той призна, че декларацията е символичен жест и че по-важно е посланието, което Европейския парламент и другите европейски институции изпращат до либийските власти.

Орден определи случая с българските медици като сериозно препятствие за Либия за нормализацията на отношенията ѝ с Европа. "В интерес на самата Либия и на отношенията ѝ с Европейския съюз е тези хора да бъдат освободени", добави той.

"Сигурен съм, че либийските власти искат, в техен интерес е, да имат по-добри отношения с Европейския съюз. Това е в техен икономически и политически интерес. Следователно те трябва да предприемат действия, за да изпълнят някои от изискванията, които им поставяме. Особено що се отнася до случая с осъдените български медици, защото това е ненужна пречка пред добрите отношения между Либия и Европейския съюз. Бързото решаване на този въпрос е от интерес за всички страни", каза още Джефри Ван Орден.

Докладчикът за България очаква размразяването на отношенията между ЕС и Либия в последните месеци да се отрази положително на развитието на случая с българските медици.

Споделяне

Още от България