ЕС предупреди Лондон, че времето за постигане на споразумение за Брекзит изтича

Мишел Барние

ЕС предупреди Великобритания, че времето да бъде сключено споразумение за Брекзит наесен, за да може Лондон да излезе гладко от съюза през март догодина, изтича, предаде Ройтерс.

Дипломати и други официални лица в Брюксел отбелязват, че от последната среща върха на ЕС по въпроса за Брекзит в преговорите няма особен напредък, което поражда съмнения дали съюзът и Лондон ще са в състояние на следващата среща на върха на 28-29 юни да минат към следващия етап в процеса.

"Обезпокоени сме, че няма ясна позиция на британците. Времето изтича", каза пред своите колеги от ЕС германският министър по европейските въпроси Мохаел Рот на заседание в Брюксел. "Сега трябваше да постигаме значителен напредък, но това не се случва. Това, което ни безпокои в частност, е въпросът за Северна Ирландия, по който очакваме значителна сговорчивост от Великобритания."

 

Главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние е заявил, че засега няма особен напредък в срещите с представителите на Лондон. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Брюксел.

Тя отбеляза, че октомври остава крайният срок за постигането на съгласие по откритите въпроси, сред които е границата между Ирландия и Северна Ирландия. По нейните думи 25 на сто от въпросите, обхванати от преговорите, досега не са намерили решение.

Захариева уточни, че предстои решение дали Европейският съвет ще обсъди през юни тази тема. Предварителните очаквания бяха държавните и правителствените ръководители от ЕС да оценят следващия месец напредъка, а от края на годината, ако бъде постигнато споразумение, то да бъде подложено на обсъждане в парламентите на държавите от ЕС.

 

Вицепремиерът изрази очакването Лондон да се обвърже повече с преговорите в следващите седмици. До октомври остава малко време, гражданите и бизнесът трябва да знаят какво ще се случи с напускането на Великобритания, посочи Захариева.

Във връзка с изказването, че времето изтича, говорител на британския премиер Тереза Мей заяви, че "целта е нещата да станат, както трябва", а не да се спазват някакви крайни срокове.
Политици от различни партии в Обединеното кралство се обединиха, за да призоват за по-мек вариант на излизане на Великобритания от ЕС и запазване на възможно най-тесни отношения между Лондон и съюза след Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Един от тези политици е бившият британски министър на външните работи Дейвид Милибанд, който заяви, че Великобритания трябва да остане в Европейското икономическо пространство.

Правителството на Мей обаче настоява Лондон да напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, за да може да сключи нови споразумения за търговия по света.

Освен Милибанд групата политици включва бившия лидер на Либералдемократическата партия Ник Клег и депутата от консерваторите Ники Морган.

Споделяне

Още от Европа