ЕС прекрати финансовата помощ за палестинската автономия

Европейската комисия съобщи в петък, че прекратява временно директните плащания за палестинското правителство, което в момента е водено от въоръжената военна групировка “Хамас”, съобщи ББС.

Външните министри от ЕС ще се срещнат през следващата седмица, за да решат как да се процедира с палестинската власт в бъдеще.

ЕС е най-големият донор за палестинското правителство, което зависи основно от чуждестранните транзакции. Съюзът заплашва плащанията да бъдат прекратени, докато “Хамас” не отрече насилието и не признае Израел.

Говорител на правителството на “Хамас” заяви, че решението на ЕС е вид изнудване, което може да рефлектира върху палестинците.

Говорителят на ЕС Ема Удвин заяви, че “Хамас” все още не е приел условията на международната общност, което на първо време включва признаване на постигнатите до този момент мирни споразумения с Израел. Тя добави, че Комисията е възприела политика на максимална предпазливост, докато не се вземе друго решение от Европейските министри по време на тяхната среща в Люксембург в понеделник.

Палестинската автономия получава около 600 млн. долара годишна помощ от ЕС, а други 400 милиона се дават от САЩ. Решението на ЕС няма да се отрази върху дейността на неправителствените и хуманитарните организации, които изпращат помощ за автономията.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?