ЕС прекратява спасяването на мигранти във водите на Либия

ЕС прекратява спасяването на мигранти във водите на Либия

Европейският съюз реши да прекрати временно спасяването на мигранти със свои кораби във водите на Либия в рамките на военноморската мисия "София", предаде Франс прес.

"На този етап не бе намерено никакво решение по въпроса с разтоварването" на спасените мигранти, заяви пред Франс прес поискал анонимност европейски служител, след като Италия поиска промяна на правилата за слизането на мигранти на италианска територия.

Между 28-те страни членки на Европейския съюз е било постигнато споразумение за удължаване с шест месеца до септември тази година на военноморската мисия "София", но без частта за спасяването на мигранти край бреговете на Либия, отбелязва Франс прес.

Удължаването на мисията е свързано с два други елемента: въздушни патрули, които да засичат лодки с мигранти в Средиземно море, и борбата с трафика на хора от страна на либийската брегова охрана.

Така на практика ЕС ще прекрати морската мисия в рамките на операция "София". В рамките на операцията ще продължи предоставянето на въздушна подкрепа, както и обучението на либийската брегова охрана.

През декември операция "София" беше продължена с три месеца, до 31 март, като временно решение, защото страните членки не успяха да се съгласят да поемат дългосрочен ангажимент.

Настоящото италианско правителство зае твърда позиция по отношение на миграцията и се противопостави на подновяването на мисията, ако други страни членки не се съгласят да приемат повече пристигащи мигранти.

През януари Германия обяви, че няма да замести фрегатата "Аугсбург", един от съдовете, които участват в операцията. Същевременно германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен обвини Италия, че саботира мисията, като изпраща германските военноморски сили по най-отдалечените ъгли на Средиземно море, където няма маршрути на трафик и миграция.

От началото си през 2015 г. операция "София" е спасила почти 50 хиляди мигранти в морето. Сред целите ѝ е и залавянето на трафиканти и прекъсването на техния бизнес модел, като същевременно спомага за налагането на оръжейното ембарго срещу разкъсваната от конфликти Либия.

Хиляди мигранти бяха загинаха при опасни опити да стигнат до Европа по море, отбелязва ДПА.

Либийската брегова охрана спаси тази нощ 117 мигранти в Средиземно море, недалеч от либийския бряг, добавя агенцията. Мигрантите са върнати в столицата на Либия Триполи, където им е оказана медицинска помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа