ЕС приключва приемането на споразумението за свободна търговия с Япония

Доналд Туск, Шиндзо Абе и Жан-Клод Юнкер

Европейският съюз планира до края на годината да приключи процедурите, свързани с приемането на споразумението за икономическо партньорство с Япония, което предвижда създаване на зона за свободна търговия. Това заяви във вторник пред медии в Токио заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен, цитиран от ТАСС.

По думите му на 12 декември документът ще бъде ратифициран от Европейския парламент, а на 20 декември ще бъде утвърден от лидерите на страните от ЕС.

"Всичко ще премине гладко", посочи той.

Споразумението за икономическо партньорство беше подписано в Токио на 17 юли от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и японския премиер Шиндзо Абе.

В рамките на създаването на зона за свободна търговия с население от около 600 милиона души Токио ще отмени митата за 94 процента от стоките от страни от ЕС. От своя страна, ЕС постепенно ще премахне митата за 99 процента от стоките от Япония, включително за автомобилите.

Споделяне

Още от Европа