ЕС разкритикува насрочването на нови избори в Истанбул

Кандидатът на опозицията осъди решението на турските изборни власти и обеща да победи отново

ЕС разкритикува насрочването на нови избори в Истанбул

ЕС разкритикува решението на Висшата избирателна комисия на Турция да отмени резултатите от изборите за кмет в Истанбул и да проведе повторно гласуване на 23 юни.

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан казват, че това решение противоречи на самата идея на демократичния изборен процес, предаде БТА.

Те излязоха със съвместно изявление след решението да бъдат отменени изборните резултати в Истанбул. В документа се отбелязва, че решението е било политизирано и противоречи на ключовата цел на демократичния изборен процес, изразяваща се в признаване на народната воля.

Тази стъпка подкопава изборния процес, към който турският народ е засвидетелствал привързаност, като е гласувал при много висока избирателна активност. Решението нарушава също така задълженията на Турция като член на Съвета на Европа, се казва още в изявлението.

На 31 март кандидатът на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм загуби вота от Екрем Имамоглу, издигнат от опозиционната Народно-републиканска партия. Имамоглу получи с 15 000 гласа повече в над 8 милиона подадени бюлетини.

Кандидатът на опозицията осъди решението и обеща да победи отново

Кандидатът на турската опозиционна Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу определи като предателство решението на Висшата избирателна комисия на Турция да отмени резултатите от кметските избори в Истанбул.

В обръщение към симпатизантите си Имамоглу ги призова да "избършат сълзите си". "Ще видите, че ще спечелим заедно", зарече се той и обяви, че се кандидатира отново за кметския пост.

Хилядите хора, които се бяха събрали да го чуят, призоваха изборните власти да подадат оставка и настояваха за право и справедливост. Имамоглу каза, че Висшата избирателна комисия е била под политически натиск от 31 март.

Бинали Йълдъръм също обяви, че се кандидатира за вота на 23 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят