Истанбулският кмет с отнет мандат обеща "революция" в урните при повторния вот

Истанбулският кмет с отнет мандат обеща "революция" в урните при повторния вот

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, чийто мандат бе отнет, обещава "революция" в избирателните урни след спорната отмяна на резултатите от първите избори, съобщава АФП. Той разглежда предстоящите нови избори за кмет като "битка за демокрация".

Това, което правим сега, е да водим битка за демокрацията, една мобилизация за демокрацията. Това ще намери израз в една революция, заяви Имамоглу в интервю за АФП, дадено в неговия щаб в истанбулския квартал Бейликдюзю, предаде БТА.

Ние ще започнем процес за засилване на демокрацията в Турция, изтъква той, цитиран от БТА.

Висшата избирателна комисия (ВИК) отмени в понеделник резултатите от изборите за кмет на Истанбул, произведени на 31 март, на които кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм претърпя поражение от Екрем Имамоглу, издигнат от опозиционната Народнорепубликанска партия. Имамоглу спечели вота с около 13 000 гласа преднина пред опонента си. ВИК се произнесе в полза на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, която оспорва резултата от изборите за кмет в Истанбул и твърди, че вотът е бил белязан от нередности.

Отмяната на изборите бе критикувана от опозицията като "преврат срещу урните" и предизвика безпокойството на много западни страни.

С това решение ВИК "нанесе ужасен удар срещу демокрацията в Турция", каза 48-годишният Имамоглу. Той посочи, че членовете на ВИК, гласували за отмяна на изборите, ще останат "в историята като петно".

ВИК защити своето решение като изтъкна, че преброителите на бюлетини в някои избирателни секции не са били държавни служители, както изисква законът. Жителите на Истанбул ще гласуват отново за кмет на метрополията на 23 юни.

Местните избори в Истанбул се превърнаха в битка за демокрация, посочи Имамоглу. Той добави, че разчита по време на втората си предизборна кампания "да даде надежда на всички, като изпраща позитивни вълни и като проявява същото уважение".

На 23 юни Имамоглу ще се изправи отново срещу бившия премиер Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата партия.

Докато привърженици на опозицията се опасяват от изборни измами по време на новия вот, Имамоглу уверява, че неговият лагер "ще бъде много внимателен" и "ще води ожесточена борба" за това изборите да бъдат честни.

Часове след отмяната на резултата от изборите, Имамоглу призова своите поддръжници да не се отчайват.

Той стартира кампания в социалните мрежи с хаштаг "всичко ще бъде много хубаво", който бързо се разпространи през последните дни.

Това е доказателство, че Турция има вяра в демокрацията. Този народ ревностно пази своите свободи, подчертава Имамоглу.

Наблюдатели смятат, че възмущението, последвало отмяната на първия вот, би могло да намери израз в демонстрации по модела на голямо антиправителствено движение през 2013 г.

Това е несравнимо, отбелязва обаче Имамоглу. Имаq разбира сеq искане за зачитане на правата, но (да демонстрираме) това не е нашият метод (...) Ние ще се борим за демокрацията в урните, изтъкна той.

Какъвто и да бъде изходът от предстоящите избори, Имамоглу още отсега бе издигнат в ранг на изявена фигура на опозицията. До степен, че някои биха го видели като съперник на Ердоган на следващите президентски избори, предвидени за 2023 г., отбелязва АФП.

За момента нашата цел е кметството в Истанбул, казва Имамоглу. Ние искаме да ръководим Истанбул, да си върнем това, което вече спечелихме, добавя той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят