ЕС разработва формула за връщане на Фамагуста на кипърските гърци

Изглед към обезлюдения град Фамагуста

Европейският съюз със съгласието на Анкара и Никозия разработва формула за връщане на безлюдния в момента град Фамагуста/Вароша на кипърските гърци, съобщават кипърските гръцки вестници, цитирани от БТА в понеделник.

Това оповестил кипърският външен министър Йоанис Касулидис, като по този начин потвърдил новината, разпространена от кипърския гръцки в. "Политис".

Целият въпрос за Фамагуста би могъл да получи тласък след подновяването на кипърските преговори през октомври, казал Касулидис. Той подчертал, че дотогава е нужна правилна подготовка, а целият преговорен процес за Кипър да остане под егидата на ООН, но в него да се включи и Анкара. Той окачествил като илюзия обстоятелството, че кипърският проблем за разделения остров може да бъде решен само с участието на двете етнически общности.

Във връзка с това в. "Политис" се спира и на искане на Анкара за легализиране на намиращото се в турската част на острова летище Ерджан/Тимбу. Наистина изглежда, че това летище е изискване на Турция, казал Касулидис.

Никозия разглежда въпроса за Фамагуста/Вароша като част от сделката за Кипър, според която Турция би могла да отвори някои от пристанищата си за търговския трафик на непризнатата от нея гръцка част на острова срещу отварянето на ЕС за пряка търговия с кипърските турци.

Отварянето на турските пристанища и летища за корабите и самолетите на Република Кипър е задължение на Анкара, произтичащо от митническия ѝ съюз с ЕС, на който гръцката част на острова - Република Кипър е пълноправен член от 2004 г.

Така нареченото "вдигане на икономическата изолация" на кипърските турци е част от приетите разпоредби на ЕС с цел да дадат тласък на икономиката на Северен Кипър.

Самопровъзгласилата се и призната само от Анкара турска република в Северен Кипър е обект на международно икономическо ембарго. От приемането си в ЕС през 2004 г. Република Кипър налага вето върху осъществяването на приетите от Съюза икономически мерки в полза на кипърските турци, които заради продължаващото разделение на острова, са извън рамките на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?