EС с нови санкции срещу режима на Лукашенко. Той се закани да прекрати размириците

Опозицията формира правителство в сянка и иска мирно предаване на властта

Кадър от протестите в Беларус, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) ще наложи нови санкции санкции срещу отделни лица в Беларус, отговорни за изборни измами и насилие срещу протестиращите срещу режима на президента Александър Лукашенко.

Той обаче се закани да спре протестите и съобщи, че няма да позволи на стачкуващите срещу управлението му да се върнат на работа.

Опозицията от своя страна формира правителство в сянка и настоява за нов вот.

Масови демонстрации избухнаха в бившата съветска република преди повече от седмица, след като президентът Александър Лукашенко обяви съкрушителна победа на изборите на 9 август.

Хиляди протестиращи бяха задържани, като много от освободените твърдят, че са били малтретирани в ареста.

В сряда властите потвърдиха трети смъртен случай.

Според близките на 43-годишния мъж той е бил ранен в главата от изстрел на полицията по време на протест в Бряст. Починал е по-късно в болница.

ЕС с нови санкции 

На извънредна среща в сряда европейските лидери решиха да окажат подкрепа за мирното предаване на властта и солидарност за народа на Беларус сам да определи бъдещето на страната си.

Европейският съюз пренасочва 53 милиона евро от средствата за властите Беларус в помощ на гражданското общество. От тази сума 2 милиона евро ще получат жертвите на насилието, 1 милион евро получават граждански организации и независими медии и 2 милиона евро се пренасочват за борба с коронавируса, съобщиха председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Европейските лидери разчитат Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да открие комуникационни канали между властта и опозицията в Беларус за диалог, който да намери изход от кризата.

Засега не се знае дали сред санкционираните ще бъде и самият Лукашенко.

"Страните членки на Европейския съюз не признават резултата от президентските избори в Беларус", каза германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

"Изборите не бяха нито честни, нито свободни и поради това резултатът от тези избори не може да бъде признат", каза Меркел на пресконференция след извънредна виртуална среща на върха на ЕС по въпроса.

Германската канцлерка, чиято страна е ротационен председател на съюза, осъди също "жестокото насилие" срещу протестиращи в Беларус.

Лукашенко наредил на полицията да прекрати размириците

Беларуският президент Александър Лукашенко e наредил на вътрешното министерство да сложи "край на размириците в Минск", избухнали след президентските избори, които според опонентите на Лукашенко са били фалшифицирани, съобщи Ройтерс.

Протестите в Беларус продължават втора седмица, като са съпроводени с насилие и много арести.

В знак на протест срещу Лукашенко много работници обявиха стачка. 

Президентът казал в сряда, че на група служители в държавни медии, участвали в стачката, няма да бъде разрешено да се върнат на работа.

Лукашенко разпоредил също на властите да засилят сигурността по границата, за да се попречи на "навлизането в Беларус от други страни на бойци, оръжия, боеприпаси, пари за финансиране на безредиците", предаде държавната агенция БелТА.

Освен това Лукашенко е възложил на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) да пресече действията на организаторите на уличните протести да прекъсне каналите за финансирането им от чужбина.

Според Лукашенко с тези пари се плаща на някои участници в протестите.

 "Не искам да кажа, че всички са такива. Но големи суми се получават, при това открито", отбеляза той.

Президентът е поискал от МВР да не допуска безредици, особено в столицата Минск. 

"Хората се умориха, хората искат мир и тишина", каза той.

Опозицията в Беларус формира правителство в сянка 

На този фон опозицията в Беларус формира Координационен съвет, който бе представен като автентичното представителство на беларуското общество.

"В момента се формира съставът на членовете на съвета", съобщава пресцентърът на обединения щаб на опозицията.

В следващите няколко дни ще бъдат избрани президиум и председател на съвета.

Основният състав на този орган ще бъде от 70 души, но няма да има политическа програма, защото не си поставя за цел да получи властта.

Президентът Александър Лукашенко определи създаването на съвета опит да бъде завзета властта. Той отказва да проведе нови избори и вместо това пусна предложение за нова конституция.

Един от лидерите на обединения щаб на опозицията Мария Колесникова обяви, че опозиционният съвет иска приятелски отношения с всички страни, включително Русия, Украйна и държавите от ЕС.

Според ЕС изборите не са били честни, но Русия и Китай подкрепят режим на Лукашенко.

Протестите в Беларус продължават втора седмица, като са съпроводени с насилие и много арести.

Oпозицията призова Европа да не признава изборите

Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска призова от своя страна европейските лидери да не признават резултата от изборите за държавен глава на 9 август.

"Призовавам ви да не признавате резултатите от фалшифицираните избори", заяви тя във видеообръщение на английски език, качено в ЮТюб.

Беларуската ЦИК обяви за победител сегашния президент Александър Лукашенко, управляващ страната от 26 години.

"С цел да съдействам за мирно предаване на властта в страната ми поех инициатива за създаването на Национален координационен съвет на Беларус, който да оглави процес за мирно предаване на властта чрез диалог", добави опозиционерката.

Според нея съветът незабавно ще организира "нови честни и демократични избори под международно наблюдение".

Тя призова лидерите на Европа "да зачитат принципите на международното право, суверенитета на Беларус и избора на беларуския народ".

Лукашенко: ЕС да си погледне собствените проблеми

Александър Лукашенко призова в сряда западните лидери, обсъждащи ситуацията в Беларус, най-напред да обърнат внимание на проблемите в собствените си страни. Той говори днес на заседание на националния съвет за сигурност, предаде ТАСС, като се позова на агенция БелТА.

"Ръководителите на западни държави ни предлагат преговори, разговори. А междувременно все тъй си прокарват своята линия (. . .) Просто бих ги посъветвал: преди да ни сочат с пръст, да впишат в дневния ред на своите съвещания въпросите около "жълтите жилетки" във Франция, ужасните безредици в САЩ. Бих искал те на първо място да разгледат протестите срещу коронавирусната изолация в Германия и други страни от Европа", каза той.

Западът продължава да финансира уличните протести и безредици в Беларус, твърди Лукашенко.

"Естествено няма как да проследим всички средства, идващи тук. Защото твърде много средства идват като пари в брой. Ние обаче знаем това и ще се концентрираме върху този въпрос", заяви той.

Беларуският лидер отправи думи на благодарност към работниците, които не са се включили в протестните стачки срещу обявената му победа в изборите на 9 август, и обеща "да се оправи с митингаджиите, които ги пресрещат на портала".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят