ЕС търси план Б за възпиране на мигрантите, без Турция

ЕС търси план Б за възпиране на мигрантите, без Турция

Европейският съюз разработва алтернативен план за възпиране на бежанския поток, опасявайки се, че турският президент Реджеп Ердоган може да отстъпи от сделката за обмен на мигранти с ЕС, съобщи германският в. "Билд", цитиран от сайта "Политико".


По-конкретно се разглежда вариант, при който на гръцките острови ще се създадат центрове за прием и регистрация на мигрантите, ако турското правителство не приложи мерките срещу отпътуването на бежанци за Европа. Планира се да се преустанови фериботният транспорт до и от континенталната част на Гърция. Мигрантите, чиято молба за получаване на бежански статут в ЕС бъде отхвърлена, ще бъдат депортирани направо в родината им, пише "Билд" като се позовава на неназован министър от ЕС.


Освен това ЕС ще спре изплащането на планираните 6 млрд. евро за Турция, предназначени за проекти за бежанците. Вместо това допълнителна финансова помощ може да се предостави на Гърция.


В интервю за "Билд" депутатът от Християндемократическия съюз в Бундестага Карл-Георг Велман отбеляза, че трябва предварително да се разработят възможни варианти, в случай че Анкара не се придържа към споразумението. Такива мерки са охраната на външните граници на ЕС, обработката на молбите за статут на място - на островите, а не на континента, отпращане на незаконните бежанци, каза той

Притесненията на ЕС се засилиха след като миналата седмица стана ясно, че турският министър-председател Ахмет Давутоглу, който договори споразумението с ЕС и бе ключовият му поддръжник, се оттегля. В неделя германският в. "Ди Велт" писа, че той е в близък контакт с канцлера Ангела Меркел и двамата редовно си обменят есемеси.

Миналия петък Ердоган каза, че Турция няма да прави промени в спорните си антитерористични закони, за да ги приведе към стандартите на Европейския съюз. Това е едно от изискванията на ЕС, за да одобри безвизов режим за турските граждани. Отпадането на визите е сред условията на Анкара в замяна на помощта ѝ за възпиране на бежанците.

Притесненията на ЕС са, че като ответна стъпка Ердоган може да отвори границите и в такъв случай хиляди бежанци отново ще нахлуят в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?