ЕС в дясноцентристки ръце

ЕС в дясноцентристки ръце

Трите основни институции на ЕС вече са в ръцете на дясноцентристки представители, след като във вторник Ханс-Герт Пьотеринг от Християндемократическия съюз бе избран за председател на Европейския парламент (ЕП), предаде EUobserver.

В момента шеф на Европейската комисия (ЕК) е Жозе Мануел Барозу, също политик от десния спектър, а ротационен председател на ЕС е германският канцлер Ангела Меркел (ХДС), която за шест месеца е начело на Европейския съвет.

Доминиращата роля на дясноцентристки политици по върховете на ЕС бе определена от Пьотернинг като “историческо съвпадение”. Според него този шестмесечен период ще бъде силен за съюза, включително и заради добрите взаимоотношения между тримата водещи политици, оглавяващи институциите.

Макар че напоследък ЕК влезе в пререкания с Германия по отношение на либерализацията в областта на енергетиката и други теми, Барозу и Меркел имат добри персонални взаимоотношения, а Пьотеринг е близък до германското правителство.  

Големите теми, които зависят технически от взаимодействието на трите институции, са съживяване на дебата за конституцията на ЕС и декларацията за 50-годишнината на съюза.

В същото време дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), най-голямата в ЕП, се готви да използва добре настоящия си добър късмет, отбелязва EUobserver.

“С избирането на председателя Пьотерниг ЕНП има привилегията да води трите основни европейски институции в първата половина на 2007 г.”, каза председателят на партията Вилфред Мартенс и добави, че се надява на добро взаимодействие с шефовете на трите институции.

Лидерът на социалистите в ЕП Мартин Шулц коментира пред EUobserver, че не е притеснен от създалата се ситуация. “Ние сме тук, за да гарантираме, че настоящото положение няма да се влоши”, допълни той.

“Германската ос”

Друга интересна тема за обсъждане в идните месеци ще е т.нар. “германска ос”, тъй като председателят на ЕП, лидерът на Партията на европейските социалисти и председателството на ЕС се оглавяват от германски политици.

Някои евродепутати вече изразиха притеснение от този факт, като съпредседателят на групата на зелените Моника Фрасони, която редовно критикува германското влияние в ключови законодателни инициативи, като наскоро одобреното законодателство за контрола върху химикалите.  

Лидерът на групата на либералите в ЕП – британецът Греъм Уотсън – каза миналата седмица:”Аз редовно съм обвиняван от Мартин Шулц, че съм антигермански настроен. Аз не съм..., но честната гледна точка е, че парламентът може да бъде малко по-уязвим заради дневния ред, доминиран от една единствена държава”.

Пьотеринг спечели убедително на първия тур

61-годишният Пьотерниг смени на поста испанския социалист Жозеп Борел. Той бе избран съгласно споразумение между левицата и дясноцентристкия блок в ЕП за поделяне на председателството за петгодишния мандат на настоящия парламент.

Пьотеринг спечели още на първия тур с 450 гласа “за” и 689 “против”. Той се наложи над трима конкуренти за поста - Йенс Петер Бонде от групата на независимите, Франсис Вюрц от групата на европейската обединена левица и Моника Фрасони от Групата на "зелените",.

Пьотерниг е член на ЕП от 1979 г., когато за пръв път е избран за евродепутат.

“Благодаря за доверието да изпълнявам прекрасната и нелека задача председател на ЕП. Уверявам ви, че ще служа неуморно на гражданите на Европа и на демокрацията, че ще действам с всичките си сили за укрепването на ЕС", заяви след гласуването Ханс-Герт Пьотеринг.

Той благодари и на предшественика си Жозеп Борел за много добрата му работа като председател на ЕП.

В същото време председателят на групата нa ЕНП-ЕД Жозеф Дол покани на първата си пресконференция в Страсбург Мариан-Жан Мaринеску, председател на румънската делегация и Филип Димитров, председател на българската делегация. Той обяви избирането на своя предшественик Ханс-Герт Пьотеринг за председател на ЕП и приветства с добре дошли българските и румънските евродепутати.

Филип Димитров отбеляза влизането на България като исторически момент и сбъдване на една мечта за българите. Християнските ценности на групата на ЕНП-ЕД водеха демократичните сили в дългия път към европейското членство на България. "Горд съм, че първият ни вот като Евродепутати беше в полза на Ханс-Герт Пьотеринг като председател на ЕП”, каза Филип Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?