ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда

Може да се наложи да бъдат ваксинирани и децата, обяви Урсула фон дер Лайен

ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда

В Европейския съюз днес всяка секунда 30 души получават ваксина против Covid-19. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

Досега в ЕС са разпределени 200 милиона дози ваксина, а още 200 милиона са изнесени за 90 държави по света.

Дневно 3 милиона европейци се ваксинират, а до края на юли 70 на сто от пълнолетните в ЕС ще бъдат имунизирани, посочи Урсула фон дер Лайен.

По нейните думи ще се наложи децата и непълнолетните също да бъдат ваксинирани.

Междувременно Франция одобри ваксинирането срещу коронавирус на 16 и 17 годишни тинейджъри, които са изложени на повишен риск от сериозно боледуване при евентуално заразяване с вируса. Младежите ще могат да се ваксинират с "Пфайзер"/"БиоНТек", предаде Ройтерс.

Някои биха казали, че САЩ и Великобритания са по-напред от нас във ваксинационната кампания, но ЕС ще има същия успех по същото време това лято, като същевременно остана отворен към света, отбеляза Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че докато други страни запазиха ваксините за себе си, Европа остана най-големият износител на света. ЕС е изнесъл за Великобритания досега 28 милиона дози ваксина, каза председателят на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен изрази готовност за обсъждане на предложението на САЩ да отпаднат патентите за ваксините.

Световният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) днес приветства подкрепата, изразена от администрацията на американския президент Джо Байдън инициативата за отказ от правата на интелектуална собственост за ваксините срещу Covid-19, предаде Ройтерс.

Организацията освен това призова Вашингтон да помогне на производителите да предоставят ноу-хау, за да бъде стимулирано глобалното производство на препаратите.

Групата с централа в Женева, която ръководи програмата за споделяне на ваксини КОВАКС съвместно със Световната здравна организация, се сблъсква с голямо напрежение върху доставките, след като Индия спря износа на ваксини заради разрастването на епидемията от ковид в страната.

Постоянният търговски представител на САЩ Катрин Тай заяви в сряда правителствената позиция на фона на преговори в Световната търговска организация (СТО) за отказ от защитата на интелектуална собственост за ваксините.

Тай предупреди, че ще бъде необходимо време за постигане на световен консенсус по въпроса според правилата на СТО.

Процедурата в СТО може да отнеме месеци, отбелязва Ройтерс.

Не само че се очаква преговорите да бъдат дълги, но също така има вероятност те да доведат да отстъпки, значително по-стеснени по обхват и продължителност от първоначално предложените от Индия и Република Южна Африка, предупреждават търговски експерти.

За седем месеца вече има десет провалени срещи за постигане на консенсус по първоначалното предложение.

Общият съвет на СТО обмисляше временен отказ от защита на интелектуалната собственост, който Южна Африка и Индия предложиха за първи път през октомври.

Идеята спечели подкрепа в развиващите се страни, както и сред някои западни законодатели с по-прогресивно мислене.

На среща при закрити врата в сряда генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала разговаря с постоянните представители на развити и развиващи се страни, които спорят по въпроса, макар да са единодушни, че е необходим по-широк достъп до препарати срещу Covid-19.

Споделяне

Още от Коронавирус