ЕС втвърдява тона към Гърция

ЕС втвърдява тона към Гърция

Гърция трябва да вземе повече мерки за намаляване на дефицита или ще се изправи пред санкции, заяви председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс в неделя.

Гърция трябва да убеди до 16 март финансовите министри на Европейския съюз, както и Европейската комисия, че предложените мерки за намаляване на бюджетния дефицит от 12.7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2009 г. до 8.7 процента през тази година, са достатъчни.

"Гърция трябва да увеличи усилията си и да предприеме още действия за намаляване на дефицита", заяви Юнкер, който оглавява групата на финансовите министри на еврозоната, цитиран от вестник "Елефтеротипия".

"Ако не ни убеди, тогава може да се изправи пред санкции. Гърция трябва да разбере, че данъкоплатците в Германия, Белгия или Люксембург не са готови да поправят грешките на гръцката финансова политика", заяви Юнкер.

"Финансовите министри се съгласиха, че са необходими повече усилия от страна на Гърция", добави той. Юнкер заяви още, че финансовите министри на еврозоната обсъждат начини как да се помогне на Гърция.

"Люксембург също е готов да помогне на Гърция на двустранно ниво, ако Атина поиска това. Ние първо трябва да се убедим, че мерките са сериозни и твърди. Гръцкото правителство трябва да се фокусира върху допълнително намаляване на разходите и да търси начини за увеличаване на приходите", посочи той.
Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?