ЕС забрани вноса на птиче месо от Румъния

Европейският съюз разшири забраната за внос на птиче месо от Румъния след появата на нови случаи на птичи грип в страната. Това се казва в съобщение на Европейската комисия от сряда, цитирано от БТА. .

Забраната ще важи за внос на птици и птиче месо от окръзите Брашов, Ковасна, Харгита, Муреш и Сибиу, се уточнява в съобщението. Забраната е наложена след среща на здравни експерти от страните-членки на ЕС и ще остана в сила до края на годината.

Нови случаи на птичи грип бяха регистрирани миналата седмица в румънския окръг Брашов само месец, след като румънските власти обявиха, че са затворили всички огнища на заразата, припомня Медиафакс, цитирана от БТА.

По-късно Франс прес предаде, че румънският премиер Калин Попеску Таричану е отстранил от длъжност председателя и един от зам.-председателите на националната ветеринарно-санитарна служба заради "лошо управление" на ситуацията във връзка с вируса на птичи грип, който се появи отново в Румъния.

Наличието на вирус на птичи грип бе потвърдено официално тези дни  в шест огнища в Централна Румъния.

Според министъра на здравеопазването източник на вируса на птичия грип, открит във всички тези огнища, е центърът за промишлено отглеждане на птици Драком Силва, където през уикенда бе открит опасният за човека вирус H5N1. Установено бе, че центърът е продал незаконно живи птици на частен земеделец.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?