ЕС заема критична позиция към Русия

Европейският съюз даде да се разбере, че е готов да разкритикува руската политика по отношение на човешките права, свободата на печата и опазването на околната среда.

Доклад на Европейската комисия съобщава, че съюзът е заинтересован от изграждане на стратегическо партньорство с Русия, но въпреки това ще изразява честно своите възгледи за "всяка руска политика, която противоречи на европейските ценности". В доклада са цитирани конкретно свободата на печата, обстановката в Чечня и протокола от Киото, който Русия отказва да ратифицира, предаде Би Би Си.

Европейската комисия прие вчера документ за отношенията между ЕС и Русия, в който настоя за откровени разговори по всички теми, предизвикващи разногласия.

Документът бе изготвен по искане на Европейския съвет в Брюксел през декември и ще бъде основа на разговорите на министрите на външните работи от ЕС на 23 февруари в Брюксел, предаде АФП.

В документа се отбелязва също, че ЕС и Русия трябва да градят истинско стратегическо партньорство, като се премине от политическите декларации към конкретна стратегия.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?