ЕС засилва санкциите си срещу сирийския режим

Европейският съюз засили санкциите срещу Сирия и поиска страните членки да проверяват кораби и самолети, пренасящи подозрителни товари за близкоизточната държава, предаде Асошиейтед прес.

На заседание на външните министри ЕС разшири с 29 имена списъка с над 170 сирийски физически и юридически лица, за които се предполага, че са свързани с репресии или че се облагодетелстват от режима на президента Башар Асад.

Одобрен бе и план за изпълнение на наложеното от ЕС оръжейно ембарго срещу Сирия, с изискване за проверки на територията или в териториалните води на държавите членки.

Външните министри от ЕС предупредиха, че разрастването на насилието в Сирия предизвиква бежанска криза за съседите ѝ. "Нашето решение ще засили санкциите срещу режима на Асад и също така ще помогне на съседните страни, главно Йордания и Ливан, които ще трябва да приемат много от бежанците. Ние правим двете неща", каза френският външен министър Лоран Фабиюс.

ООН заяви миналата седмица, че броят на сирийските бежанци, които са поискали помощ от нея, се е увеличил почти три пъти от април, надхвърляйки 112 000.

ЕС забрани износа на оръжия за Сирия през май 2011 г., но досега държавите членки имаха право да решават дали да проверяват стоки, за които се предполага, че нарушават наказателната мярка.

Същевременно Европейската комисия съобщи, че удвоява помощта си за осигуряването на спешна медицинска помощ, подслон, храна и вода за най-засегнатите от тежката криза сирийци, които се намират в Сирия или извън страната. Осигурени са допълнителни 20 млн. евро от бюджета на ЕК, които се добавят към отделените досега 63 млн. евро. Държавите от ЕС са дарили отделно от тези суми още 27,5 млн. евро хуманитарна помощ, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят