Есента идва утре със силен вятър и студ

Есента идва утре със силен вятър и студ

Астрономическата есен ще пристигне у нас на 23 септември в 5.29 часа с ранводенствие, носейки силен вятър и студ, които ще свалят рязко температурите с десетина градуса.

Още в нощта срещу вторник през страната ще започне да преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, достигайки на места из Северна България до 15 м/сек. На много места ще превали. Температурите сутринта ще са 10°-15°, в София около 12°, съобщиха от НИМХ-БАН.

Във вторник през деня нахлуването на студен въздух ще продължи. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в най-южните райони до 20°. В Източна България ще превалява, като на места валежите ще са значителни. Превалявания ще има и в останалата част от страната, но по-късно през деня ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва.

Вятърът през деня ще продължи да се усилва - в много райони ще бъде силен до бурен, с пориви до 25 м/с, на места и повече.

По Черноморието ще е предимно облачно, през по-голямата част от деня ще превалява, към края на деня ще спира. Вятърът от северозапад ще достига 15 -20 м/сек, на моменти и повече. Максимални температури: 18°-20°. Вълнението ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 21°-22°.

В планините настъпва рязка промяна на времето. Ще е предимно облачно, билата ще са по-често в мъгла.

В планините от Западна България и в Стара планина над 1800 м.н.в ще превали и сняг. Вятърът по високите части ще е от северозапад достигайки 20-25 м/сек. /80-100 км/ч/, на моменти и повече. Температура на 1200 м.н.в около 9-10°, на 2000 м.н.в около 3°.

В сряда - 24 септември, облачността навсякъде ще намалее и времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е все още умерен, в Дунавската равнина и източните райони до силен, до вечерта ще отслабне. Дневните температури ще са с градус-два по-високи.

В четвъртък - 25 септември, сутринта ще бъде доста хладно и предимно слънчево. През деня ще се затопли. След обяд от северозапад ще започне увеличение на облачността, отначало висока и средна. Привечер и през нощта срещу петък в северозападните райони ще превали. В петък - 26 септември със слаб до умерен северозападен вятър ще проникне по-студен въздух. Ще има значителна облачност, от запад на изток ще превали.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало /т.нар. циганско лято/, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. При зимното слънцестоене -  21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

Споделяне

Още от България