Ескалация на етническото напрежение в Южна Сърбия

Нелегалната Албанска национална армия /АНА/ започна да мобилизира свои части в отговор на акцията на сръбската полиция в края на миналата седмица в южна Сърбия, когато бяха арестувани седем местни албанци.

"Мобилизираме части от дивизията "Адем Яшари", за да защитим албанците от сръбските репресии в долината на Прешево", се казва в съобщение в уебсайта на АНА, цитирано от ДПА.

Сръбската полиция и служители на Агенцията за сигурност и информация арестуваха на 8 февруари в селата Велики Търновац, Кончул и Лучане в южна Сърбия 12 албанци, сред които е и бившият политически лидер на официално разформированата Армия за освобождение на Прешево, Буяновац и Медведжа/АОПБМ/ Йонуз Муслиу.

Петима от задържаните по-късно бяха освободени и в момента в ареста с едномесечна мярка за неотлонение остават 7 албанци.

При операцията бяха открити голямо количество оръжие и муниции и униформи. Акцията на сръбската полиция бе предприета след серия инциденти в Южна Сръбия, сред които и убийството на албанец служител на сръбските секретни служби.

Сръбският вицепремиер Небойша Чович заяви днес пред агенция ТАНЮГ, че сръбските държавни органи са поискали от международната общност да реагира остро на "новата терористична вълна" в района на Южна Сърбия.

Чович добави, че сръбските власти ще поискат екстрадиране на водачите на терористични групи, които върлуват из Косово и оттам заплашват и общините в Южна Сърбия.

В отговор на заплахите на нелегалната Албанска национална армия /АНА/, която съобщи, че мобилизира части от дивизията си "Адем Яшари", за да защити албанците от "сръбски репресии" в Южна Сърбия, Чович заяви, че албанските терористични групи очевидно се опитват да се възползват от ангажирането на международната общност с иракската криза.

Още по темата
Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?