Ескалира монашеският протест срещу хунтата в Бирма

Ескалира монашеският протест срещу хунтата в Бирма

Хиляди будистки монаси и обикновени жители на Бирма (преименувана на Мианма) за пореден ден протестираха по улиците на настоящата столица на страната Янгон и бившата Рангун, протестирайки срещу военното правителство, предадоха световните агенции в понеделник.

Осми ден продължават демонстрациите, като понеделник е обявен за всенароден протест. Това е най-голямата демонстрация в Мианма срещу управляващата военна хунта след демократичните протести през 1988 г., които бяха брутално смазани от режима.

Шествието в Янгон потегли от най-почитания храм в Бирма - пагодата Шведагон. По пътя му по улиците на столицата към колоната се присъединиха минувачи и студенти. Протестиращите наброяват 100 хиляди.

В демонстрацията в Рангун участват около 30 хил. души, твърдят очевидци

Протестите се провеждат и в други големи градове, като с всеки изминал ден към тях се присъединяват все повече хора.

В петък от името на съюза на всички бирмански монаси бе разпространено изявление, в което управляващите страната военни бяха наречени "врагове на  народа" и се заявява намерението да бъде изтрита военната диктатура от лицето на земята.

Ден по-късно демонстрантите бяха приветствани от лидера на Националната лига за демокрация Аун Сан Сучи, която е под домашен арест от 2003  г.

Будистите в Бирма се почитат и всякакви действия против тях предизвикват негодувания сред населението. Затова и някои наблюдатели се опасяват да не се повторят събитията от 1988 г., когато демократичните протести бяха потушени от военните и около 3 хиляди души загинаха

Лидерите на демонстрантите твърдят, че са готови да продължат с акциите докато не рухне военният режим, който държи властта в страната под една или друга форма от 1962 г.

Първите протести против диктатурата в Бирма избухнаха, след като през август правителството на два пъти вдигна цените на горивата, но импулс на демократическото движение даде включването на духовенството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?