Ескалира монашеският протест срещу хунтата в Бирма

Ескалира монашеският протест срещу хунтата в Бирма

Хиляди будистки монаси и обикновени жители на Бирма (преименувана на Мианма) за пореден ден протестираха по улиците на настоящата столица на страната Янгон и бившата Рангун, протестирайки срещу военното правителство, предадоха световните агенции в понеделник.

Осми ден продължават демонстрациите, като понеделник е обявен за всенароден протест. Това е най-голямата демонстрация в Мианма срещу управляващата военна хунта след демократичните протести през 1988 г., които бяха брутално смазани от режима.

Шествието в Янгон потегли от най-почитания храм в Бирма - пагодата Шведагон. По пътя му по улиците на столицата към колоната се присъединиха минувачи и студенти. Протестиращите наброяват 100 хиляди.

В демонстрацията в Рангун участват около 30 хил. души, твърдят очевидци

Протестите се провеждат и в други големи градове, като с всеки изминал ден към тях се присъединяват все повече хора.

В петък от името на съюза на всички бирмански монаси бе разпространено изявление, в което управляващите страната военни бяха наречени "врагове на  народа" и се заявява намерението да бъде изтрита военната диктатура от лицето на земята.

Ден по-късно демонстрантите бяха приветствани от лидера на Националната лига за демокрация Аун Сан Сучи, която е под домашен арест от 2003  г.

Будистите в Бирма се почитат и всякакви действия против тях предизвикват негодувания сред населението. Затова и някои наблюдатели се опасяват да не се повторят събитията от 1988 г., когато демократичните протести бяха потушени от военните и около 3 хиляди души загинаха

Лидерите на демонстрантите твърдят, че са готови да продължат с акциите докато не рухне военният режим, който държи властта в страната под една или друга форма от 1962 г.

Първите протести против диктатурата в Бирма избухнаха, след като през август правителството на два пъти вдигна цените на горивата, но импулс на демократическото движение даде включването на духовенството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят