Естонски бизнесмен поръчал отвличането на "Арктик сий"

Корабът "Арктик сий" е бил отвлечен по поръчка на естонския предприемач Ерик Крос. Това съобщи в петък един от обвиняемите по делото - Дмитрий Савинс, след като се съгласи на сделка с обвинението, предаде ИТАР-ТАСС в петък.

Товарният кораб, плаващ под малтийски флаг с руски екипаж на борда, бе отвлечен на 28 юли миналата година. Корабът с екипаж от 13 руснаци бил натоварен с дървесина във Финландия, която трябвало да откара до алжирския пристанищен град Бежая.

На 15 август корабът бе засечен край Кабо Верде и бе взет под контрол от руските ВМС. На борда му бяха арестувани осем души, обвинени в отвличането. Сред тях имаше граждани на Естония, Латвия и на Русия.

Естонският предприемач се занимава със строителство и петрол, а Савинс бил негов партньор. Заради остър недостиг на средства Крос предложил да откраднат кораб по "сомалийски сценарий". Преките участници в отвличането трябвало да получат значителни суми. Първоначално на Савинс били обещани 100 хиляди евро, а на останалите - по 20 хиляди евро.

Впоследствие възнаграждението им било увеличено двойно.

Сред арестуваните има още един бизнесмен, Сергей Дамченко, който е с германско гражданство.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?