Етем: Кметове обявяват бедствия за пари

Етем: Кметове обявяват бедствия за пари

Общините нарочно обявявали за най-малкия дъжд бедствено положение, за да искат пари от държавния бюджет. Това обвинение отправи министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем във вторник в ефира на БНТ.

"Ръководители, представители на местната власт злоупотребяват с възможностите, които Законът за защита при бедствия дава. Те го правят предполагам с една единствена цел - ако обявят бедствие, съответно разчитат да получат средства от тази правителствена междуведомствена комисия за подпомагане и възстановяване", каза Етем. По думите ѝ не е необходимо при всеки дъжд или силен вятър и градушка да се обявява бедствено положение, а при по-критични случаи,  за да им бъдат отпуснати средства за аварийно-възстановителни работи.

Тя допълни, че с отпуснатите от бюджетния излишък средства ведомството има амбиция до края на 2008 г. да пусне единния телефонен номер за спешни случаи 112. Заради забавянето му Европейския съюз стартира наказателна процедура срещу България.

В коментар за възстановяването на заместника ѝ Делян Пеевски, който бе отстранен от премиера след като името му бе замесено в изнудване на шефа на "Булгартабак" по линия на скандала между вече бившите шеф на следствието Ангел Александров и министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, а наскоро върнат под натиска на ДПС, Етем посочи, че Пеевски е успешен заместник-министър без гафове и ДПС не е сваляло доверието си от него.

"Пеевски беше възстановен, защото отпаднаха всякакви обвинения срещу него, и аз мисля, че това е една съвсем държавническа позиция от страна на премиера - след като е имал сигнал за някакви нарушения, взел е мерки, отстранил е съответното лице и след като сигналът е отпаднал и няма основание за притеснение, съответно е рехабилитирал", посочи вицепремиерът от квотата на ДПС. Тя все пак намекна, че министър-председателят е трябвало първо да изчака приключването на проверката.

Етем допълни, че тази логика с Пеевски би трябвало да важи и за останалите отстранени от Станишев заради скандала – Овчаров и заместничката му Корнелия Нинова.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?