ЕЦБ не промени лихвите въпреки ниската инфлация в еврозоната

ЕЦБ не промени лихвите въпреки ниската инфлация в еврозоната

След края на заседанието си в четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че запазва без промяна основната репо лихва в рекордно дъно от 0.25% въпреки четиригодишното дъно на инфлацията в еврозоната през март от едва 0.5% и оставащите в сила рискове за дефлация в региона.

За последно банката изненадващо понижи основната лихва с 25 базисни пункта до 0.25% на заседанието в началото на ноември 2013-а година, като това представлява рекордно дъно на основната лихва на ЕЦБ от старта на еврозоната през 1999-а година.

Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната.

ЕЦБ остави без промяна депозитната лихва на нула (0,00%), въпреки че някои анализатори и икономисти виждаха макар и малка вероятност за въвеждане на "отрицателна" лихва по депозитите. Това е лихвата, която получават търговските банки за държаните от тях средства в Централната банка.

ЕЦБ запази без промяна и пределната заемна (кредитна) лихва от 0.75%. За последно банката понижи тази лихва с 25 базисни пункта на своето заседание в началото на ноември.

Днешното решение на ЕЦБ беше очаквано от мнозинството участници на финансовите пазари и предполага, че европейските централни банкери остават спокойни относно тяхната оценка, че няма риск от дефлация, разчитайки, че ценовият натиск в еврозоната ще започне да се повишава постепенно без допълнителна помощ от страна на банката.

Споделяне

Още от Европа