ЕЦБ предупреди за "втора вълна" от загуби за банките

ЕЦБ предупреди за "втора вълна" от загуби за банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди в понеделник, че банките в еврозоната са заплашени от "втора вълна" на потенциални загуби от лоши кредити, съобщи във вторник Ройтерс. Загубите могат да стигнат 195 млрд. евро през следващите 18 месеца.

Според оценките на ЕЦБ банките в еврозоната ще трябва да се подсигурят с допълнителни 90 млрд. евро през тази година и с още 105 млрд. евро през следващата заради възможни загуби. През 2009 г. банките отписаха 238 млрд. евро заради лоши кредити.

За пръв път в своята история ЕЦБ дава прогноза за провизиите в банковата система на еврозоната за предстояща година, пише Ройтерс.

Макар отписванията на активи заради лоши кредити и некачествени ценни книжа за периода 2007 - края на 2010 г. да са доста под предварителните очаквания, от ЕЦБ предупреждават, че тази и следващата година може да има влошаване на ситуацията. Това се дължи основно на увеличените рискове по държавните облигации и съкращаването на държавните разходи в доста страни.

В същото време ЕЦБ обяви, че е увеличила обемите на изкупувани правителствени облигации като част от програмата си за стабилизиране на кредитните пазари. Към момента съобщенията са за покупки за 35 млрд. евро от 28 май и за 26.5 млрд. евро от предната седмица.

От финансовата институция не посочват кои държави са емитенти на изкупените облигации, като според повечето анализатори това са Гърция, Португалия и Испания. Президентът на германската Бундесбанк настоя за определянето на лимит на програмата за изкупуване на държавни облигации, за да не се наруши стабилността.

След фалита на американската инвестиционна банка "Лемън Брадърс" през септември 2008 г. ЕЦБ започна да предлага на банките от еврозоната неограничени нисколихвени заеми в опит да съживи междубанковото кредитиране и притока на средства към реалната икономика.

Споделяне

Още от Бизнес