ЕЦБ прогнозира постепенно ускоряване на инфлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозира постепенно ускоряване на инфлацията в еврозоната през 2015-2016 година. Това заяви президентът на институцията Марио Драги на пресконференцията след заседанието за определяне на паричната политика.

ЕЦБ ще остави водещата си лихва на рекордния минимум от 0.15 процента за "продължителен период", като има "единодушна решимост" да бъдат използвани "неконвенционални" инструменти на паричната политика срещу опасността от ниска инфлация и за стимулиране на икономическия растеж.

Инфлационните рискове остават ограничени и балансирани, посочи Драги.

Според Драги ЕЦБ извършва интензивна подготовка за изкупуване на активи по програмата за т. нар. количествено облекчаване (QE - quantitative easing), посочва ДПА, цитирана от БТА.

ЕЦБ ще следи отблизо евентуалните въздействия на геополитическите рискове върху умереното икономическо възстановяване на еврозоната, отбеляза президентът на институцията, цитиран от Асошиейтед прес.

Опасността от ескалация на конфликта в Украйна може да има неблагоприятни последици за икономиката на еврозоната. Страничните ефекти от украинската криза е трудно да бъдат оценени, но санкциите и насрещните санкции ще засилят въздействието им, отбеляза той. Според него връзките между икономиките на еврозоната и Русия са ограничени.

Първоначалните анализи са насочени към поскъпването на енергията като евентуален риск за Европа, каза Драги, посочвайки като източници на напрежение също така Ирак, Газа, Сирия и Либия.

На днешното си заседание за определяне на паричната политика ЕЦБ остави водещата си лихва на историческия минимум от 0.15 на сто, отговаряйки на очакванията на анализаторите. Лихвата по депозитите бе запазена на отрицателното равнище от минус 0.1 на сто.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?