ЕЦБ пуска възпоменателна евро монета за 30-годишнината на флага на ЕС

ЕЦБ пуска възпоменателна евро монета за 30-годишнината на флага на ЕС

На 29 юни 2015 г. се отбелязва 30-тата годишнина от решението на лидерите на държавите членки на Европейския съюз да приемат европейския флаг като официална емблема на Европейския съюз.

За да отбележат случая 19-те държави членки на еврозоната ще пуснат в обращение специална възпоменателна монета, чийто дизайн е определен от гражданите и жителите на еврозоната.

Печелившият дизайн е направен от Георгиус Стаматопулос – гравьор от централната банка на Гърция.

Около 75 милиона монети с новия дизайн ще бъдат пуснати в обращение по-късно тази година в 19-те държави членки на еврозоната.

Над 100 000 граждани и жители на еврозоната гласуваха в онлайн конкурс организиран от Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" на ЕК. Печелившият дизайн получи подкрепата на около 30% от гласувалите.

"През няколко години Европейският съюз отбелязва важен момент от своята история с пускането в обращение на възпоменателна евро монета. Тази година ние честваме 30-тата годишнина от приемането на европейското знаме като официална емблема на Европейския съюз. Приветствам спечелилият дизайн на централната банка на Гърция и участието на хилядите европейци в избора му", каза зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог.

"Знамето е символ, който обединява народи и култури със споделени виждания и идеали за по-добро общо бъдеще. Дизайнът представлява 12 звезди, които преливат в човешки фигури, прегръщащи раждането на една нова Европа", каза авторът на монетата Стаматопулос.

Националните банки на страните от еврозоната бяха поканени да подадат предложения за дизайн на новата възпоменателна монета, в основата на която да бъде европейското знаме. Петте най-добри дизайна участваха в онлайн конкурс, в който се включиха граждани и жители на еврозоната.

Стандартните евро монети имат обща страна, която представя деноминацията на монетата и една национална страна, която представя национални исторически личности, символи и други.

Това е четвъртата по ред възпоменателна монета, която ще бъде пусната в обращение от държавите членки на еврозоната.

Първата беше пусната през 2007 г. по повод честването на 50-та годишнина от Римския договор. Втората беше пусната през 2009 г. по повод на 10-та годишнина от създаването на икономическия и валутен съюз. През 2012 г. беше пусната възпоменателна монета по повод 10-та годишнина от пускането в обращение на евро банкноти и монети.

Възпоменателните монети са винаги със стойност от 2 евро и се пускат в обращение във всички държави членки на еврозоната.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?