Хасан Адемов:

Евентуално изравняване на пенсионната възраст на мъже и жени ще е на малки стъпки

Сн. БГНЕС

Ако се пристъпи към изравняване на пенсионната възраст между мъжете и жените, както настоява Европейската комисия (ЕК), това ще се прави плавно и на малки стъпки. Това обясни новоизбраният социален министър Хасан Адемов в четвъртък. Преди ден ЕК за пореден път отправи препоръки към България за премахване на ранното пенсиониране и да се изравни пенсионната възраст за мъжете и жените.

“Изравняването на възрастта за пенсиониране между мъже и жени е важно да се случи, защото сега ние обричаме жените, които работят, на по-малък осигурителен принос и съответно по-ниска пенсия. Но при положение, че пазарът на труда сега не наема такива хора в предпенсионна възраст е изключително трудно да се мисли за изравняване“, каза Адемов пред бТВ.

“Ако искаме да изпълним препоръката на ЕК при всички положения трябва да го правим с много малки стъпки, за да можем от една страна да удовлетворим желанието на хората да получават заместващи доходи от труд и от друга да се съобразим с желанието на ЕК. Няма да е лесно, аз знам, че това са непопулярни мерки и подкрепата в Народното събрание е изключително динамична и крехка. Ще търсим възможности заедно със социалните партньори да намерим най-добрите решения“, заяви Адемов.

Сега жените се пенсионират на 60 години и 8 месеца при 34 години и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 години и 8 месеца при стаж от 37 години и 8 месеца. Засега се предвижда всяка година възрастта и стажът да растат с по четири месеца, докато не достигнат 63 години възраст и 37 години стаж за жените и 65 години възраст и 40 години стаж за мъжете през 2021 година.

Препоръките на ЕК за премахване на ранното пенсиониране обаче влизат в разрез с мерките и обещанията от предизборната програма на БСП и т. н. "План Орешарски“, които предвиждат спиране на по-нататъшното увеличаване на пенсионната възраст и премахване на въведеното от тази година изискване за възраст при пенсионирането на военните и полицаите. До миналата година те се пенсионираха само с изискването за 27 години стаж, от които две трети прослужени в системата, без изискване за достигната възраст.

И премиерът Пламен Орешарски коментира в четвъртък, че има известно разминаване между програмата на БСП и препоръките на ЕК и уточни, че на този етап се предвижда да се спре увеличаването, което не означавало, че "това е завинаги“.

По отношение на мерките за заетост Адемов отново заяви, че те трябва да бъдат насочени към създаването на устойчива заетост и помощите трябва да се раздават не “на калпак“, а срещу повишаване на квалификацията и уменията.

“Много се радвам, че министър на икономиката и енергетиката е именно Драгомир Стойнев, защото той е човек със социален профил. Трябва да е тясна връзката между отделните министерства, особено между икономическото и социалното, защото те са две страни на една монета. От една страна се взимат мерки за стабилизиране на икономиката и предприемачеството, от друга страна са гъвкавите форми за заетост, които да подпомогнат бизнеса. Той създава работни места, затова трябва да се търсят мултиплициращи ефекти от политиките”, каза Адемов.

Той допълни, че първите стъпки на ръководената от него структура вероятно ще са насочени към най-нуждаещите се българи “с ориентир 1 октомври, за да може най-бедните слоеве да посрещнат нормално зимния период”.

“Предстоят и задълбочени дискусии със социалните партньори за размера на минималната работна заплата. Обещания в тази посока обаче няма как да бъдат направени, тъй като още се запознаваме с положението, трябва да видим какво е положението на хазната”, уточни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?