Евентуално помилване на Ходорковски минава през признаване на вина

Евентуално помилване на Ходорковски минава през признаване на вина
Съществува законова възможност за помилването на бившия собственик на петролната компания Михаил Ходорковски, но тя минава през признаване на вината му. Това е дал да се разбере руският премиер Владимир Путин, отговаряйки на въпрос, поставен му от писател по време на среща с интелектуалците в сряда, съобщи пред журналисти говорителят му Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс.

Нефтеният магнат бе осъден през 2005 г на 9 години затвор, заради неплащане на данъци и измами, но присъдата в последствие бе намалена на 8 години. В момента обаче срещу него и съдружника му Платон Лебедев, който излежава същото наказание, тече нов процес за присвояване на петрол и изпирането на парите след това.

Ходорковски вече поиска замяна на ефективната му присъда с условна, но това му беше отказано през август 2008 г. Наскоро в интервю за германското издание “Фокус“ Ходорковски заяви, че ще го държат в затвор доживот. Магнатът винаги се е смятал за политически затворник, тъй като неволите му като бизнесмен и повдигането на редица обвинения, довели до национализацията на “Юкос“ и множеството и активи, започнаха след отправени към Путин критики.

“Отговаряйки на въпроса за възможността Ходорковски да бъде помилван, Путин подчерта, че това е предвидено в закона, но за да се възползва от това право, съденията трябва напълно да признае вината си и да се обърне със съответната молба“, каза Песков. Говорейки за делото на Ходорковски обаче руският премиер казал, че за него и другите лица в процеса основното е да се помни, че те са имали връзка с убийствата на хора и това е било доказано от съда.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?