Евгени Диков очаквано стана първият член на новия ВСС

Евгени Диков, снимка БГНЕС

Шефът на Националната следствена служба Евгени Диков очаквано бе избран за член на новия Висш съдебен съвет от квотата на следствието. Той беше единствен кандидат за позицията и бе подкрепен от 296 следователи от цялата страна. Във вота участваха 337 следователи от 444-ма с право на глас.

Евгени Диков има над 35 години юридически стаж, от които над 25 години в органите на съдебната власт. Кариерата му в съдебната система започва през 1981 г. в Районна прокуратура в Бяла Слатина. Между 1983 и 1986 г. е заместник районен прокурор на София. От 1989 г. работи в Софийската градска прокуратура, където става и заместник градски прокурор. Между 1992 и 2003 г. е адвокат, след което се завръща в системата като следовател в Национална следствена служба.

От 2006 г. е прокурор във Върховна касационна прокуратура, а през 2013 г. ВСС го избра за директор на Националната следствена служба по предложение на Цацаров. 

По време на своята кампания преди вота за ВСС той обяви мониторингът на Европейската комисия (ЕК) над България за изчерпан. Диков настоя за неговото отпадане или да се въведе същия механизъм за всички страни членки на Европейския съюз (ЕС).

“Стига сме изпълнявали ролята на страшилище и торбалан за Европа“, поиска той по време на изслушването му пред следователите миналата седмица.

По тази тема Евгени Диков демонстрира пълно единомислие по темата за мониторинга на ЕК над България с главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Както е известно двамата участваха м.г. в конференция в Европейския парламент, организирана от евродепутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС, чиято цел бе да призова именно за прекратяване на механизма за сътрудничество и оценка по отношение на страната ни.

За бъдещата си работа във ВСС Евгени Диков “гарантира безпристрастно си участие в дебатите и гласуванията в съвета“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?