С мотив поправяне на стари ценови грешки и инвестиции в мрежата

ЕВН поиска 18% поскъпване на тока от октомври

"Енерго-Про" не е внесло заявление за промяна на цените, ЧЕЗ предлага възстановяване на разходите му

ЕВН поиска 18% поскъпване на тока от октомври

Поскъпване на тока за бита с близо 18 на сто от 1 октомври поиска доставчикът на електроенергия в Югоизточна България ЕВН. Заявлението е внесено във вторник в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) като целта е да се коригират грешките на последните ценови решения на регулатора, с които само през 2013 г. токът бе поевтинен на три пъти – със 7 на сто, с 5 на сто и 2 на сто.

От "Енерго-Про" съобщиха, че не са внасяли предложение за промяна на цените им в комисията. От ЧЕЗ заявиха, че засега не са внесли заявление за промяна на цените, по посочиха, че предлагат делът им в крайната цена да бъде възстановен до равнище, което ще позволи поддържането на мрежата им. Така доставчикът в Западна България индиректно даде знак, че също ще иска вдигане на цените си като очертава параметрите на разходите си, без да посочва конкретни проценти на повишението.
 
От ЧЕЗ посочват, че заради драстично намалените им разходи електроснабдителното им дружество е на загуба от 6.6 млн. лв. за първото полугодие, а електроразпределителното е на червено с близо 5 млн. лв. Дружеството посочва, че има нужда от 150 млн. лв. годишни инвестиции, за да поддържа мрежата си.

Самата ДКЕВР в последните месеци твърди, че е нужно вдигане на цената на тока, за да се компесират разходите на дружествата, но избягва да коментира какво трябва да е увеличението. Комисията в момента е без председател, след като миналата седмица правителството поиска и слуд известно опъване получи оставката на Боян Боев и заместничката му Лиляна Младенова. Към момента регулаторът има насрочени заседания чак за 18 септември, а евентуална промяна на цената на тока от 1 октомври минава през редица обществени обсъждания.

Според ЕВН, вече направеното повишение на цената от 1 юли с около 2 процента не е достатъчно, а освен това в ценообразуването се запазват неправомерно намалени оперативни и инвестиционни разходи, които трябва да бъдат приведени в реалните им стойности, защото "не може да си затворим очите, ако не искаме децата ни да останат на тъмно", каза пред журналисти регионалният мениджър на компанията Йорг Золфелнер.

По изчисления на дружеството от исканото от тях средно увеличение на цената за регулирания пазар със 17.9 на сто 10.7 процента остават за ЕВН, за да може да инвестира в подмяна на мрежа и вкарването ѝ под земята за намаляване на авариите, за ремонт на подстанции и гарантиране на качество на доставките на ток и непрекъснатост на електроснабдяването.

Останалите 7.2 на сто увеличение директно отиват в НЕК и така компанията ще получи близо 70 млн. лв. повече, при това при абсолютно справедливо разпределение на разходите, смятат от ЕВН.

Тяхното предложение е цената на дневната енергия да стане 18.205 стотинки за киловатчас, а нощната – 11.244 ст. като тарифите са без ДДС. В момента клиентите на дружеството плащат за дневна консумация по 15.656 ст, а нощем – по 8.926 ст/кВтч без ДДС.

"Ако ДКЕВР приеме нашето предложение, месечна сметка с потребление от 200 киловата дневна енергия и 70 кВтч – нощна, ще се повиши от сегашните 45.07 лв. с ДДС на 53.14 лв.", изчисли членът на управата на компанията Гочо Чемширов.

По думите на Золфелнер внасянето на ценовото предложение е по тяхна инициатива, "за да се започне открита дискусия и да сме честни с регулатора". Той обясни, че ако получи по-ниско от исканото поскъпване на тока, компанията ще внесе ново ценово предложение през декември. Регионалният мениджър на ЕВН смята, че поетапното покачване на цената на тока, каквато теза лансира миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, няма да помогне за балансирането на системата, защото с периода на отлагане на въвеждането на реалните цени на тока ще се натрупват нови, макар и по-малки дефицити.

В сегашното си заявление ЕВН отново оспорва определените им от ДКЕВР с предишни решения технологични загуби при преноса на енергия по мрежата от 8 процента при реални 10.7 на сто, както и непризнаването на разходи за инвестиции в цената им от август 2013 г.. Дружеството все пак е инвестирало 56 млн. лв. в мрежата, като част от вложенията са на правени със заеми, което ги оскъпява. Нужните му годишни инвестиции за ремонт и поддръжка на мрежата са 141 млн. лв., посочи Гочо Чемширов. По думите му подобни суми ще позволят на дружеството да вкара 80 на сто от мрежата си под земята. В момента кабелна е едва 26.4 на сто от мрежата на дружеството, а всъщност едва 20 процента трябва да е въздушната мрежа, която в момента често се къса при бури и при прелет на птици.

Золфелнер посочи, че административните разходи на дружеството за заплати и дейност са едва 5 процента от всички техни разходи. В същото време компанията харчи по 25 млн. лв. годишно за отчитане всеки месец на електромерите, като тези разходи може значително да се оптимизират при отчитане на три месеца, сметна регионалният мениджър на ЕВН.

"От 2005 година насам регулаторът не определя реалните оперативни разходи на дружеството", посочи Золфелнер и разкритикува ДКЕВР, че определя произволни суми за различните видове разходи на компанията.

Според него няма никаква логика една и съща енергия, която НЕК продава на пазара, да струва 30 лв., когато електроразпределителните дружества си я купуват за покриване на технологичните разходи, и 141 лв. за мегаватчас иначе.  

От ЕВН обаче уточниха, че техните разчети са правени при сега действащите цени на продаваната от НЕК електроенергията. Държавната компания обаче също може да поиска вдигане на цените ѝ, което ще се отрази още нагоре в крайната тарифа за битовите клиенти и малките фирми, който ползват ток от регулирания пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес