Евро-украински план за газова модернизация разгневи Русия

Евро-украински план за газова модернизация разгневи Русия

Европа прие плана на Украйна за модернизиране на газопреносната ѝ инфраструктура, чрез която транзитира газ за ЕС, но Москва предупреди, че енергийната сигурност на Евросъюза може да пострада, ако Русия не е включена в плановете, предаде Ройтерс.

Планът бе обсъден в понеделник на специална конференция в Брюксел, предвижда инвестиции, които да повишат капацитета на газопреносната мрежа от сегашните 140 млрд. куб. м. годишно с още 60 млрд. куб. м.

"Този едностранен подход...може да доведе до огромни щети за европейската енергийна сигурност", заяви по време на конференцията руският министър на енергетиката Сергей Шматко.

Украйна, Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка подписаха декларация за сътрудничество, целяща да насърчи инвестиции и да предотврати повторение на газови кризи, каквито възникват обикновено в началото на януари заради ценови спорове между Киев и Москва.

Предвижда се отпускането на кредит от 2.5 млн. евро с лихва LIBOR плюс един процент, по предварителни оценки.

Работата по реконструкцията на украинската мрежа се предвижда да продължи около седем години.

За получаването на кредита, който ще бъде отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие, от Европейската инвестиционна банка и от Световната банка, Киве бе принуден на редица отстъпки. Украйна се съгласи да отдели оператора на мрежата "Укртрансгаз" от държавната "Нафтогаз Украйна", която се занимава с добива, транспорта и преработката на нефта и газа. Освен това чиновниците се договориха за откриване на газовата система за достъп на компаниите, които биха искали да транспортират газ и да използват подземните газохранилища. Киев обеща и да разработи план за реформиране на газовия сектор до 2011 г.

"Не можем да позволим нашите граждани да изпитват отново недостиг на гориво в най-тежката зима", заяви комисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Около една пета от европейския газ идва от Русия през Украйна.

Киев: Модернизация на мрежата ни вместо “Набуко“

Министър-председателят на Украйна Юлия Тимошенко определи предложението за модернизиране на газовата система като най-евтиния начин за увеличаване на вноса на газ в Европа, вместо изграждането на нови скъпи газопроводи като "Набуко", планиран да доставя синьо гориво от Каспийския регион.

"Изграждането на нови газопроводи струва милиарди, но ако ние имаме само 5.5 млрд. евро, експортният капацитет може бързо да се повиши", каза Тимошенко по време на конференцията.

Руският министър обаче възрази, че Русия има опасения във връзка със съвместната декларация, тъй като тя не отделя нужното внимание на Русия като основен газов доставчик за Европа. Според него тя е едностранчива и буди недоразумение.

Малко след старта на конференцията от ведомството на Шматко съобщиха, че са готови да участват в модернизацията на газовата мрежа на Украйна, както и че по техни оценки това ще струва 30 млрд. евро.

“Декларацията касае не само модернизацията, но предвижда и радикална ревизия на доставките и търговия с газ“, смята руският енергиен министър.

Филип Мейстад, президент на Европейската инвестиционна банка, заяви, че реформата на украинската система е била крайно необходима за насърчаване на инвестициите в страната.

Украинският президент Виктор Юшченко заяви, че страната му е решена да реорганизира газовия се пазар и да изкорени корупцията, която е довела до януарската газова криза.

“Първата ни цел е да заменим остарялото оборудване“, каза той на конференцията.

В приетата декларация се посочва, че от несигурен газов оператор Украйна ще се превърне в независим търговски субект, който ще доставя суровина по честни и прозрачни цени за транспорт. Също така реформата ще позволи достъп до огромните газохранилища на Украйна от трети страни.

Путин заплаши ЕК с преразглеждане на отношенията

В отговор на приетата декларация руския премиер Владимир Путин заяви, че Русия ще започне да преразглежда отношенията си със страните от ЕС, ако Москва ще бъде игнорирана. “Много ни се иска да не се стига до това“, каза на пресконференция в Сочи, помолен за коментар.

Той допълни още, че да се решава увеличаването на доставките на руски газ по украинската мрежа без доставчика е безсмислено и че успехът на предвидената от Брюксел инвестиция зависи само от обема на транспортирания газ..

“Това е естествено, защото начинът за погасяването на кредита е от парите за транзит, но посъветва ли се някой с нас ще можем ли да транспортираме в бъдеще такива обеми и смятаме ли да го правим?“, попита Путин. той допълни, че “ако това е неголямо техническо недоразумение в достатъчно сложния триъгълник – Русия-Украйна, ЕС, то това е нищо, но ако е начало на опит за системно игнориране на интересите на Москва, то това е много лошо“.

Доста точки от съвместната декларация, приета след края на международната инвестиционна конференция за модернизация на газовата траспортна система (ГТС) на Украйна в Брюксел, противоречат на януарските договорености между Москва и Киев и могат да доведат до поскъпване на газа, се казва в коментар на официалния представител на Министерството на външните работи на Русия Андрей Нестеренко в понеделник.

Той припомня, че през януари 2009 г. бяха постигнати двустранни руско-украински дългосрочни договорености, в които отчетливо беше определена цената на природния газ и тарифите за транспортирането му през територията на Украйна. Тези документи са гаранция за непрекъснатост на доставките от газ за Украйна и през територията ѝ за европейските потребители, казва Нестеренко.

"Редица положения обаче в споменатата съвместна декларация, и особено допускането на възможността за ръст на тарифите за транспорт на газа, противоречат на посочените дългосрочни договори, могат да доведат до поскъпване стойността на газа за украинските и европейските потребители", подчертава руският външен министър.

ЕС: Не действаме срещу Русия

Декларацията, подписана от Украйна и ЕС, след края на международната инвестиционна конференция за модернизация на украинската газотранспортна система, не е насочена срещу Русия, заяви пред журналисти в понеделник комисарят от ЕС по енергетиката Андрис Пиебалгс.

"Ние даже в мислите си не възнамеряваме да отслабим позициите на "Газпром" в Европейския съюз. Чух, разбира се, заявлението, че Русия може да търси други пазари, но европейският пазар е най-добрият за руския газ", каза Пиебалгс.

"Надявам се, това разочарование да отмине", добави еврокомисарят.

По думите му той се опитвал да обясни на руската страна, че работата на Еврокомисията е насочена към осигуряване на стабилност на газотранспортния коридор. Пиебалгс изрази убедеността си, че в подписаната декларация са записани много коректни неща за необходимостта от инвестиране в украинската газова мрежа, а също и , че европейските компании могат да вземат участие в такива инвестиционни проекти на равноправна пазарна основа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?