Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Евробарометър: Климатичните промени са най-голямата заплаха пред света

4 коментара
Евробарометър: Климатичните промени са най-голямата заплаха пред света

Изменението на климата е най-сериозният проблем, пред който е изправен светът. Това показва последното проучване на Евробарометър, публикувано днес.

Повече от девет от всеки десет души, участвали в изследването, смята изменението на климата за сериозен проблем (93 %), като почти осем от всеки десет души (78 %) считат, че то представлява много сериозен проблем.

Когато са били поканени да посочат най-сериозния проблем, пред който е изправен светът, над една четвърт от запитаните (29 %) са избрали някой от следните отговори: изменението на климата (18 %), влошаването на състоянието на природата (7 %) или здравословните проблеми, дължащи се на замърсяване (4 %).

Що се отнася до политическия отговор, девет от всеки десет европейци (90 %) са съгласни, че емисиите на парникови газове следва да бъдат сведени до минимум, като същевременно се компенсират оставащите емисии, за да стане ЕС неутрален по отношение на климата до 2050 г.

Близо девет от всеки десет европейци (87 %) считат, че е важно ЕС да определи амбициозни цели за увеличаване на използването на енергия от възобновяеми източници. Същият процент счита, че е важно ЕС да предостави подкрепа за подобряване на енергийната ефективност.

"Въпреки пандемията и икономическите затруднения, пред които са изправени европейците, подкрепата за действия в областта на климата остава висока. Европейците признават дългосрочните рискове, свързани с кризата с климата и биологичното разнообразие, и очакват от промишлеността, правителствата и Европейския съюз да предприемат действия. Цифрите в това проучване служат като обединяващ призив към политиците и предприятията. За Европейската комисия те допълнително мотивират финализирането на законодателството "Готови за 55" ("Fit for 55"), което ще представим по-късно този месец, за да гарантираме постигането на нашите цели в областта на климата", коментира Франс Тимерманс, заместник-председател за Европейския зелен пакт.

Близо две трети от гражданите на ЕС (64 %) вече предприемат индивидуални действия в областта на климата и съзнателно правят устойчив избор в ежедневието си. На въпроса кой отговаря за борбата с изменението на климата, европейците посочват необходимост от структурни реформи, които да съпътстват индивидуалните действия. Близо две трети (63%) смятат , че отговорни за това са националните правителства, предприятията и промишлеността (58 %) и ЕС (57 %).

Над осем от всеки десет от анкетираните европейци (81 %) са съгласни,че чистата енергия следва да получи по-голяма публична финансова подкрепа, дори ако това води до намаляване на субсидиите за изкопаеми горива.

Три четвърти от европейците са на мнение, че инвестициите в икономическото възстановяване следва да са насочени основно към новата зелена икономика.

Ясно изразена е позицията, че борбата с изменението на климата създава възможност и за гражданите на ЕС и за европейската икономика. Почти осем от всеки десет европейци (78 %) са съгласни, че предприемането на действия в областта на климата ще доведе до иновации, които ще направят европейските дружества по-конкурентоспособни.

Почти осем от всеки десет анкетирани (78 %) са съгласни, че насърчаването на експертния опит на ЕС в областта на чистите технологии в държави извън ЕС може да помогне за създаването на нови работни места в ЕС.

Седем от всеки десет европейци считат, че намаляването на вноса на изкопаеми горива може да бъде от полза за икономиката на ЕС. Над седем от всеки десет европейци (74 %) са съгласни, че разходите за щетите, причинени от изменението на климата, са много по-високи от инвестициите, необходими за екологичния преход.

В проучването на Евробарометър за изменението на климата са участвали 26 669 граждани от различни социални и демографски групи във всички 27 държави - членки на ЕС. То е извършено в периода 15 март - 14 април 2021 г.

Европейският зелен пакт е най-важният политически приоритет на Европейската комисия. Въз основа на предложения, представени от Еврокомисията, Европейският парламент и държавите членки се ангажираха да направят ЕС неутрален по отношение на климата до 2050 г. и да намалят нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г. Тези ангажименти вече са залегнали в Европейския законодателен акт за климата, който беше официално подписан на 30 юни 2021 г.

За да постигне тези цели, на 14 юли 2021 г. Европейската комисия ще представи своя пакет от законодателни предложения "Готови за 55". Тази всеобхватна реформа на инструментариума на ЕС в областта на климата и енергетиката ще включва преразглеждане на съществуващото законодателство и редица нови инструменти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Доналд Путин
  #4

  не0либералната икономика на Боклука е заплаха за цивилизацията ведно с аксиомите на не0либерализма и всички свързани изми и миазми, вкл на джендър мейнстрийма

 2. Boris Kamov
  #3

  Факт е че климатичните промени са най-голямата заплаха пред света. За съжаление "важните" мерки които се обсъждат са ефективни като премахване на тумор чрез почесване. Никой не смее да спомене главната причина за затоплянето - неограниченото и неконтролирано увеличение на населението на земята и придружаващото го изчерпване на ресурсите на планетата. Единствено Бил Гейтс спомена че човечеството трябва да се намали с 80%, но това беше глас в пустиня...

 3. joro
  #2

  Да, тотално лудна, типично европейско лято...

 4. jivka65
  #1

  Тая година времето тотално лудна

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.