Евродепутат: Атаката срещу НАП и ресор "Киберсигурност" нямат нищо общо

Германия, Белгия и Сингапур спряха обмена на данъчна информация с България

Евродепутат: Атаката срещу НАП и ресор "Киберсигурност" нямат нищо общо

Ресорът "Киберсигурност", за който отговаря българският еврокомисат Мария Габриел, и хакерската атака срещу НАП нямат нищо общо. Това заяви пред БНР евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Според него Габриел се справя добре с поста си, а течове на данни имало навсякъде по света.

"Ние имаме добър комисар, който е доказал, че работи добре. Киберсигурността и въобще дигиталната тема, която е изключително важна и ориентирана към бъдещето, и няма никаква връзка между това, което се случи в България, свързано с изтичането на данните от НАП, и ресора на българския еврокомисар. Нека да не забравяме, че това се случва във всяка страна членка на ЕС. В Бундестага бяха изтекли данни”, каза Ковачев пред БНР.

Ресорът на България в следващата Европейска комисия вероятно ще стане ясен след месец. Наскоро премиерът Бойко Борисов заяви, че странта ни иска "Киберсигурност“. Преди това се появиха информации, че България настоява да получи ресор "Земеделие". Борисов отрече.

Заради теча на данни от НАП няколко държави са спрели автоматичния обмен на данъчна информация с България до второ нареждане, потвърдиха от приходната агенция. За проблема се разбра от белгийски медии.

Течът на данни от НАП е засегнал и белгийски граждани, съобщава в. "Соар", цитиран от БТА. При хакерската атака е била изнесена информация за банковите сметки на белгийски граждани, живеещи в България. Източени са и данни на българи, живеещи в Белгия. Затова Брюксел е спрял автоматичния обмен на данни с България до второ нареждане. По данни на в. "Соар" у нас живеят 643 белгийци, като не е ясно дали всички те са били засегнати.

Две други държави - Германия и Сингапур, също са прибегнали до подобна мярка, съобщи в. "Капитал". Берлин е блокирал обмена на данни по Директива 2011/16/ЕС, който включва информация за трудови доходи, директорски възнаграждения, пенсии, наеми.

Пробивът в информационните системи на НАП засегна данните на над 6 млн. български и чужди граждани. За хакерската атака бе обвинен 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков. Според прокуратурата той е извършил пробива. Заедно с него обвинени като подбудители бяха шефът на фирмата "ТАД Груп", в която работи Бойков – Иван Тодоров и търговският директор на дружеството. Бойков е обвинен в тероризъм чрез компютърно престъпление. В момента само Тодоров е в ареста.

Заради теча на данни Комисията за защита на личните данни наложи на НАП глоба от 5,1 млн. лв. По закон санкцията можеше да е до 20 млн. лв.

От приходната агенция обявиха, че ще обжалват санкцията. Освен това данъчните смятат да заведат иск срещу обвиняемите от "ТАД Груп", за да търсят обезщетение.

Споделяне

Още по темата

Още от България