Евродепутатите одобриха финансовата помощ за АЕЦ “Козлодуй“

Удължаване на финансирането на програмата за извеждане от експлоатация на четирите малки блокове АЕЦ "Козлодуй" до 2013 г. с допълнителни 300 млн. евро, одобриха в четвъртък евродепутатите. Увеличаването на ядрените компенсации обаче е обвързано със стриктен финансов контрол и изискване за повече инвестиции в мерки за енергийна ефективност, реши Европарламентът с одобрението на 518 гласа, 17 "против" и 73 "въздържали се".

В резолюцията на ЕП се казва, че "генерираните от печалби средства за извеждане от експлоатация и преработка на радиоактивни отпадъци са недостатъчни" и поради това трябва да се предвидят европарите за българската атомна централа.

От предвидената сума 180 млн. евро са предвидени директно за извеждането на реакторите от експлоатация, а останалите 120 млн. евро - за енергоспестяващи и енергоефективни мерки. Финансирането допълва 210-те милиона евро помощ от ЕС за периода 2007-2009 г., които бяха договорени по време на преговорите за присъединяване на България.

Европейските депутати искат детайлно разпределение на отделните проекти към програмата, като техническа помощ, осигуряване на заплати за ядрените експерти, работещи по извеждането от експлоатация, изграждане на национално съоръжение за погребване на радиоактивни отпадъци и обработка на демонтажните отпадъци.

Парламентът отчита също така, че затварянето на малките блокове е довело до повишаване на изхвърляните въглеродни емисии в атмосферата с 18 хил. килотона, пари от адрените компенсации ще се използват и за подобряване на околната среда, модернизиране на секторите на производството, преноса и разпределението на електроенергия в България, както и за "повишаване на сигурността и по-висок стандарт на доставките, енергийната ефективност и използването на възобновяема енергия в България".

Изпълнението на програмата ще се наблюдава от ЕК, Европейската сметна палата и може да се проверява от всяка членка на съюза и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?