Евродепутатите призовават за санкции срещу Турция

Евродепутатите призовават за санкции срещу Турция

Евродепутатите осъждат категорично едностранната турска военна интервенция в Североизточна Сирия и призовават Турция да изтегли всичките си военни сили от териториите на Сирия, съобщи пресслужбата на ЕП.

В резолюция, приета днес с вдигане на ръка, евродепутатите предупреждават, че турската намеса в Североизточна Сирия представлява сериозно нарушение на международното право, като подкопава стабилността и сигурността в региона като цяло.

Евродепутатите се застъпват за установяването на зона за сигурност, под ръководството на ООН, в Северна Сирия и категорично отхвърлят турските планове за установяването на т.нар. "зона на сигурност" по североизточната граница на Сирия.

Парламентът изразява своята солидарност с кюрдския народ, изтъквайки ключовата роля на кюрдските въоръжени сили и особено тази на жените, в борбата срещу ИДИЛ.

Евродепутатите са изключително обезпокоени от сведенията за стотиците избягали затворници от ИДИЛ от лагерите в Северна Сирия в разгара на турската офанзива, което увеличава риска от възраждане на терористичната групировка.

Евродепутатите намират за неприемливо превръщането на бежанците в оръжие от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и "използването им за изнудване на ЕС". Те призовават Съвета на ЕС да въведе пакет от целеви санкции и визови забрани за турски длъжностни лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и да обмисли приемането на целенасочени икономически мерки срещу Турция.

Евродепутатите предлагат също да се разгледа суспендирането на търговските преференции по споразумението за селскостопански продукти и, като крайна мярка, суспендирането на митническия съюз между ЕС и Турция.

Споделяне

Още от Европа