Еврофинансите за регионално развитие ще се прекроят

Правителството ще поиска от Европейската комисия да преразпредели финансирането по оперативната програма “Регионално развитие“ (ОПРР), тъй като предходният кабинет не разчел правилно нуждите на общините по различните мерки и сега се оказва, че по някои от тях предвидените средства не достигат. Това съобщи в четвъртък министърът на регионалното развитие и благоустройството Росев Плевтнелиев в Пловдив.

Той даде за пример оста "Градска среда", по която общините вече са подали проекти за 200 млн. лв. при наличен ресурс от едва 100 млн. лв. Допълнителни средства биха могли да постъпят, ако бъде убедена европейската администрация да допусне преразпределение на ОПРР, отбеляза Плевнелиев. Това може да стане в средата на годината, когато е минал половината от 7-годишния период на усвояване и българската страна ще може да поиска прехвърляне на средства от една ос в друга, обясни министърът.

Той съобщи още, че до месец ще са готови вижданията за консолидацията на водния сектор в България, ката ще се разпише в подготвяната национална стратегия за управлението на водите. В момента то е разпределено между регионалното, икономическото и ековедомството, а намеренията са да се създаде единна агенция по водите, която Плевнелиев иска на свое подчинение.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?