Евроглоба заплашва 13 световни банки за ограничаване на конкурентите им

Хоакин Алмуня

Тринадесет европейски и американски банки, както и консултантската агенция “Маркит” и Международната асоциация по суаповите сделки и дериватите, са обвинени от Европейската комисия, че са нарушили европейските антимонополни правила. Те са заобиколили немската борса “Дойче Бьорзе“ и Чикагската финансова и дериватна борса в периода 2006-2009 г. при свои сделки, за да попречат на свои конкуренти и да си осигурят по-голяма печалба, предадоха световните агенции в понеделник.

 

ЕК е изпратила изявление до финансовите институции, че са заподозрени, че са действали в съдружие, за да попречат на свои конкуренти да извършват операции на пазара за кредитни деривати или да забавят влизането им на пазара. Ако те не дадат приемливи обяснения за своите действия, ги заплашва санкция до 10 процента от техните глобални обороти. Европейският пазар на кредитни деривати се оценява на около 10 трилиона евро.

 

Заподозрените банки са “Банк ъф Америка”, “Мерил Линч”, “Барклис”, “Беър Стърнс”, БНП Париба, “Ситигруп“, “Креди Сюис”, “Дойче банк”, “Голдман Сакс”, HSBC, “Джи Пи Морган“, “Морган Станли”, “Роял банк ъф Скотланд” и “Ю Би Ес“.

 

“Недопустимо е банките да блокират задружно търговията, за да защитават приходите си в областта на кредитните деривати”, заяви по този повод ЕК.

 

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня заяви, че банките имат време да отговорят на обвиненията, но ако подозренията, че нарушават европейското антимонополно право, те ще бъдат санкциониране.

 

Това е един от отворените след старта на финансовата криза няколко случая за нарушения при предоставянето на финансови услуги.

 

Алмуня припомни, че крахът на банката “Лемън Брадърс“ през 2008 г. е показал колко търговията с деривати може да дестабилизира всяка финансова система.

 

Разследването на банките е започнало след жалба на “Дойче бьорзе“, че когато поискала от Международната асоциация по суаповите сделки и дериватите лиценз, за да участва в този сегмент от финансовата търговия , но била посъветвана от организацията да не се занимава с това.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?