Евроинициатива препоръчва всички балкански страни да са ЕС-членки

Ако иска да избегне създаването на балканско гето на бедност, Европейският съюз трябва най-късно до края на 2006 година да даде на всички страни от Балканите статут на кандидатки за членство и да приложи всички инструменти за помощ, без които и централноевропейските страни не биха могли да осъществят необходимите реформи за членство в ЕС. Това твърди организацията Европейска инициатива за стабилност с председател Джералд Кнаус, която е изключително активна на Балканите, пише днес македонският в. Дневник.

Организацията препоръчва на ЕС и на балканските страни няколко ключови крачки, с които може да се върви по-бързо напред. Първо всички балкански страни трябва да внесат възможно най-скоро кандидатурите си за членство в ЕС.

Балканските страни трябва също така да изготвят планове за развитие, съвместими с ЕС, по примера на Турция. Нито една страна от Балканите в момента не е способна да използва парите и проектите на ЕС в достатъчна степен, смята организацията.

Европейската инициатива за стабилност препоръчва на ЕС в периода 2007 - 2013 година да предостави на разположение на Балканите своите програми за регионално развитие, за развитие на човешките ресурси и на селските райони, които в момента обхващат само кандидатите за членство.

Споделяне

Още от Балкани