Еврокомисарят Оли Рен пак предупреди България да ускори съдебната реформа

България трябва да проведе и приключи реформата в съдебната система и особено в сферата на предварителното производство преди присъединяването си към ЕС. Това е заявил европейският комисар по разширяването Оли Рен след срещата си в Брюксел в понеделник с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, предаде агенция Дау Джоунс.

Според Рен Европейската комисия щяла да обърне специално внимание на предварителното производство. Еврокомисарят е наблегнал на конкретните сфери, които се нуждаят от особено внимание от страна на България, като стриктния контрол по границите ѝ, прилагането на стандартите за спазване на човешките права и увеличаването на правата на малцинствата.

Напълно съзнаваме какви усилия трябва да бъдат положени, е коментирала забележките на Рен министър Кунева, подчертава агенцията. Това, което ЕС иска от нас, не е необичайно, нито пък невъзможно, е казала още Кунева.

Министърът по европейските въпроси е в Брюксел, където очаква във вторник Европейската комисия да даде положително становище по Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Според Кунева повдигнатите въпроси от комисаря Рен за реформата в съдебната система не са нови, предаде БТА. Пред агенцията тя посочи, че тези въпроси се обсъждат последователно винаги и на всяка среща и тази в понеделник не е направила изключение.

Забележките са записани в редовните доклади и в тези на мисиите, свързани с партньорските проверки, така че това са добре извeстни неща и няма изненади, каза още тя.

На срещата с еврокомисаря Рен Кунева е отбелязала приетия от парламента закон за отнемане на придобитото по престъпен начин имущество, както и одобрения от Министерския съвет административно-процесуален кодекс.

Важното беше да видя днес дали има някаква опасност за утрешния ден, защото ако утре ние не получим одобрение от комисарите, няма да можем да продължим работата по договора, посочи пред БТА Кунева. Няма да има проблем за утрешния ден. Мисля, че всичко е под контрол и договорът ще бъде подкрепен с мнение на комисията, добави тя.

Според министъра одобрението във вторник ще бъде сериозна политическа подкрепа, която на 13 април ще бъде последвана от мнение на Европейския парламент. С него институциите ще изразят отчетливо подкрепа за договора и той ще може да бъде подписан на 25 април.

Няма опасност за подписването на договора с ЕС, каза още Кунева. След като променихме конституцията, а Румъния направи това миналата година, България и Румъния ще подпишат заедно договора за присъединяване, посочи тя.

Тази седмица идват на поредна мисия петима експерти на Европейската комисия, които ще направят преглед на провежданите реформи в съдебната система и на изпълнението на препоръките, дадени при предишните мисии. Експертите ще изготвят доклад за готовността ни по преговорна глава "Правосъдие и вътрешен ред", който ще има консултативен характер за Европейската комисия. От своя страна комисията ще огласи през октомври доклад за цялостната готовност на страната ни за присъединяване към ЕС и в частност за изпълнението на задълженията ни по глава "Правосъдие".

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?