Еврокомисарят по правосъдието: Парите на ЕС не бива да отиват в държави, където победителят взема всичко

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова. Снимка: БГНЕС

"Трябва да сме сигурни, че европейските средства не отиват в държави, където победителят взима всичко". Това коментира еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова в сряда по повод идеята си за обвързване на върховенството на закона в страните членски с отпускането на еврофондове.

По думите ѝ това не е лост за наказание на отделни държави.

"Получих днес (сряда) задачата да предложа определение как да обвържем спазването на върховенството на закона с получаването на средства от бюджета на ЕС след 2020 г. Това не трябва да се възприема като възможно наказание на отделни държави. Не говорим за поставянето на условия за получаване на средства от ЕС - не бива да се бърка - а за изготвянето на определение, според което държавите, получатели на средства, трябва да имат работеща и независима съдебна система", каза Йоурова, цитирана от БТА.

Тя напомни, че спазването на върховенството на закона е залегнало в чл. 2 от Договора за ЕС, така че не се въвежда нищо ново.

"Не става дума за нищо ново, но си давам ясна сметка за възникналите опасения. Определението, което трябва да предложа, следва да не оставя никакво място за тълкувания, каквито вече се появиха. Съвсем логично е, когато отпускаме пари, събрани от европейските данъкоплатци, да има гаранции за независимо правосъдие и върховенство на закона", каза Йоурова.

Европейските институции са в началото на преговорите за новия бюджет, който възлиза на близо 1 трилион евро. Той трябва да бъде публикуван през май.

Идеята на Йоурова идва заради тежките проблеми на ЕС с Полша, където правителството прави сериозни опити да придобие контрол над съдебната система. Подобни проблеми има в Унгария, където управляващите се опитват да озаптят медиите и гражданския сектор. Сега притеснения за обрат в борбата с корупцията има и в Румъния.

На този фон България също има тежки проблеми с правосъдната система, политизираният си Висш съдебен съвет и концентрацията на медийна собственост.

Срещу Варшава вече започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което може да доведе до лишаване от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции.

В началото на годината заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви пред Европейския парламент в Страсбург, че върховенството на закона навсякъде в ЕС не е по избор.

"Върховенството на правото не подлежи на избор на основата на националния суверенитет. Това е основен въпрос за съществуването на ЕС", обясни Тимерманс по случай събитията в Полша.

Преди него еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер съобщи, че се обмислят два подхода - за неспазване на върховенството на правото да следва отнемане на достъп до финансиране от ЕС, а при гарантирано върховенство на закона да бъдат осигурявани повече европейски пари.

Преди ден "Ройтерс" коментира, че западноевропейските държави трябва да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Великобритания, а техните партньори в Източна Европа създават постоянно нови проблеми. Затова се засилва и натискът да има ясна връзка между получаването на субсидии и спазването на стандартите на ЕС.

Споделяне

Още от България