Еврокомисията предвижда 3.7% растеж у нас тази година

Еврокомисията предвижда 3.7% растеж у нас тази година

Икономическият растеж в България ще остане силен и през 2018 г. и се очаква да достигне 3.7%, пише в зимната икономическа прогноза на Европейската комисия.

За сравнение, българското правителство предвижда 3.9% растеж тази година при 4% за 2017 г. ЕК пък смята, че крайната оценка за растежа в България през миналата година ще бъде 3.8 на сто.

Високото потребление през 2017 г. бе стимулирано от силния ръст на заплатите заради недостига на работна ръка и вдигането на възнагражденията в публичния сектор, посочват икономистите в Брюксел. По думите им инвестициите у нас са започнали да се възстановяват.

Намалява обаче приносът на износа в растежа на БВП. Причината е бързият ръст на вноса поради повишеното вътрешно търсене.

Основен двигател на растежа през следващите две години ще продължи да бъде силното вътрешно потребление, докато приносът на износа вероятно ще се възстанови чак през 2019 г., смятат експертите на еврокомисията. Повишеното търсене ще продължи да се стимулира от вдигането на заплатите.

Инфлацията, която беше на отрицателни нива през последните три години, преобърна тенденцията си и достигна 1.2% през 2017 г., преди всичко като резултат от повишените цени на енергийните суровини и комуналните услуги, посочва още ЕК.

Очаква се инфлацията постепенно да се увеличава до 1.4% през 2018 г. и 1.5% през 2019 г. Основната причина са международните цени на петрола и повишаването на разполагаемия доход на домакинствата в резултат от позитивното развитие на пазара на труда.

Споделяне

Още от Бизнес