Евроомбудсманът критикува ЕК за безмитните ни магазини

Омбудсманът на ЕС отправи критики към Европейската комисия за начина, по който в доклади на Брюксел е била представена проблематиката със затварянето на безмитните магазини и бензиностанции в България, съобщава БНТ. В препоръка на омбудсмана се казва, че комисията не е разполагала с необходимите доказателства, за да твърди през 2008 година, че безмитните магазини и бензиностанции са "развъдници на местната корупция и организирана престъпност".

Препоръката е част от цялостно решение, което ще е готово вероятно догодина. До 31 януари 2011 г. ЕК ще трябва да отговори на забележките на омбудсмана.

През февруари 2008 година ЕК публикува поредния си доклад за България. В него Брюксел посочи обектите за безмитна търговия като "развъдници на корупция и организирана престъпност" и в прав текст написа, че тогавашното "правителство продължава да толерира безмитните магазини и бензиностанции".

Само месец по-късно парламентът прие закон за закриване на тези търговски обекти. След жалба на асоциацията на безмитните търговци омбудсманът на ЕС заключава, че твърденията на ЕК са били подвеждащи и не са били основани на ясни доказателства. ЕК отказа да коментира в детайли препоръките, защото има право на отговор до 31 януари догодина. Говорителят на комисията Марк Грей обаче каза, че каквито и твърдения да е имало в нейните доклади, крайните решения са взимани в София:

"Решението беше взето от българското правителство. Това е много ясно - то взе тези решения и аз няма да коментирам повече!", заяви Грей

Омбудсманът настоява в следващия ѝ доклад "ЕК да признае, че не е разполагала с конкретни доказателства, че безмитните магазини и бензиностанции са "развъдници на местната корупция и организирана престъпност." Общественият защитник също така настоява комисията сама да определи изявлението си, че "българското правителство "продължава да толерира безмитните магазини и бензиностанции" като "подвеждащо".

Според източници от Брюксел, еврокомисията едва ли ще направи подобни признания в следващия си доклад за България, очакван през февруари догодина. Но комисията ще трябва да вземе предвид и друга препоръка на омбудсмана – да издаде инструкции към служителите си, за да е сигурна, че твърденията, съдържащи се в докладите за България, отговарят на истината, коментира БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа