Европа трябва да се защитава от един опасен президент

Европа трябва да се защитава от един опасен президент

Президентът на Съединените щати се превръща в опасност за света. Време е Германия и Европа да подготвят своята политическа и икономическа защита.

В живота има времена, които наистина са от значение. Времена, когато се разкрива характерът на човека, когато важното се отделя от маловажното. Бързо се вземат решения, които ще определят бъдещия път, по който ще поеме човек. За някои това може да е трагично, а моментът идва твърде бързо в младостта им във време, когато те все още не са достатъчно зрели, за да предвидят всички възможни последици. Те с радост вземат решенията, които водят или до щастие или до нещастие. Но страните и правителствата рядко са така невинни, когато става дума за собствените им решения.

Такава е ситуацията, която наближава сега. Хората, които бързо ще трябва да решават, са вече пораснали. Сега те трябва да започнат да се подготвят, дори това да бъде болезнено.

Германия трябва да се противопостави на 45-ия президент на Съединените щати и неговото правителство. Това вече е достатъчно трудно по две причини: преди всичко, защото именно от американците получихме либералната си демокрация; и защото не е ясно как ще реагира на дипломатически натиск грубият и сприхав мъж от другата страна. Фактът, че противопоставянето срещу американското правителство може да успее само ако бъде предприето заедно с азиатските и африканските партньори - и несъмнено с нашите партньори в Европа, с ЕС - въобще не прави положението по-лесно.

Засега Германия разглежда лидерската си роля - поне както канцлерката Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле разбират лидерството - непременно като противопоставена на интересите на други европейски страни. Независимо дали става дума за политиките на икономии на Шойбле или за миграционните политики на Меркел, всичко това се осъществяваше без особено съгласуване и със значителна сила.

Затова е някак иронично, че именно Германия - страната, която господства в Европа в политическо и икономическо отношение, сега ще трябва да запълни много от празнините, оставени от изтеглянето на Америка от стария световен ред, наречен "Пакс Американа" от бившия германски външен министър Йошка Фишер. В същото време Германия трябва да изгради съюз срещу Доналд Тръмп, защото в противен случай той няма да се създаде. Той обаче е напълно необходим.

Буквално изпитвам болка, когато пиша това изречение, но президентът на Съединените щати е патологичен лъжец. Президентът на САЩ е расист (когато пиша това, също ме боли). Той се опитва да извърши преврат от върха; иска да установи нелиберална демокрация или по-лошо, иска да подкопае властовия баланс. Той уволни изпълняваща длъжността министърка на правосъдието, която имаше различно мнение от неговото, и я обвини в "предателство".

Това е речникът, използван от император Нерон - разрушителя на Рим. Това е начинът, по който мислят тираните.

Сериозна заплаха

Доналд Тръмп и неговият подстрекател Стивън Банън дискриминират с указ определени хора, но не и граждани на страни, в които Тръмп прави бизнес. Президентът на Съединените щати и неговият най-важен съветник изпитват толкова крещящо презрение към науката и образованието, че е почти трудно да се опише. Но презрението им към политиките за климата и околната среда трябва да бъде ясно показано, защото подобно отношение в продължение на четири или осем години може да стане сериозна заплаха.

Едни от нещата, които се смятаха за истински напредък през 20 век, бяха многостранността и свободната търговия. Светът става толкова сложен, че нито една страна не може сама да реши основните проблеми - това признавахме ние. Организации като ООН, Световната търговска организация, Междуправителственият съвет за климатичните промени, НАТО и ЕС бяха създадени все поради тази причина. Нито една от тези организации не е съвършена, но те са това, което създадохме, и ние наистина имаме нужда от тях. Сега Банън иска да ги премахне, а Тръмп или изпълнява намеренията на Банън, или ги споделя.

Затова при управлението на Тръмп ще има смесване между неща, които са оправдани, и такива, които са достойни за презрение. Несправедливостта е основен въпрос на нашето време, както и страховете от цифровизацията и глобализацията - и с право, като се има предвид, че разделението на обществото и скоростта на съвременния живот са всъщност извънредно големи. Тръмп смесва тези тревоги на своите избиратели с национализъм и ксенофобия.

Ето как действат демагозите и как сполучват. Фактът, че Съединените щати - ядрена свръхсила, която от десетилетия господства в света в икономическо, военно и културно отношение, сега се представя като жертвата, напълно сериозно отправя призив "Америка на първо място" и се опитва да принуди останалия свят да прави унизителни отстъпки, е абсурден. Но тъкмо защото тази нелепост идва от най-могъщия човек на света, той се хваща в неговия капан.

Това не е заплаха, която някак ще бъде преодоляна от само себе си. Германският бизнес е противник на американската търговска политика, а германската демокрация е идеологически противник на Доналд Тръмп. Но дори тук, в самата Германия, десни екстремисти се опитват да му предложат помощта си. Крайно време е да защитим това, което е важно: демокрацията, свободата, Запада и неговите съюзи.

Това не означава изостряне на напрежението или че трябва да се откажем от договорите си с Америка и всички работещи групи между нашите правителства. А че Европа трябва да стане по-силна и да започне да планира своята политическа и икономическа защита. Срещу опасния президент на Америка.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?