Европарите за здравеопазване след 2014 г. са под въпрос

В Брюксел обезпокоени от липсата на план за реформи в сектора, договорът остава за догодина

Европарите за здравеопазване след 2014 г. са под въпрос

Европейските средства за здравеопазване за следващия програмен период са под въпрос. Причината е, че Еврокомисията е обезпокоена от липсата на ясен план за реформа в сектора. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по еврофондовете и бъдещ посланик в Черна гора Младен Червеняков.

ЕК е изпратила писмо до българските власти с бележки по договора за партньорство за 2014-2020 г. Най-критични са те по-отношение на здравеопазването, като основният въпрос с реформата в сектора е свързан с болничната и спешната помощ. Брюксел иска да види колко болници ще има в България и принципа на тяхното финансиране.

Почти по всички сектори в договора за партньорство има бележки на Брюксел. ЕК е обезпокоена от липсата на интегрирана транспортна стратегия. Препоръки са отправени още и по отношение на образованието, на информационно комуникационните технологии, води и отпадъци, конкурентоспособност, малки и средни предприятия, ВЕИ.

Плановете на правителството са да направи корекции до 13 декември, след което ще има публично обсъждане, а в средата на януари да започнат същинските преговори по подписването на договора за партньорство с ЕК, каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Еврофондовете пък ще се управляват с постановления, а не със закон

И през следващия планов период еврофондовете ще се управляват с постановления на правителството, а не чрез закон, каквито бяха амбициите на предишните управляващи.

Новото е, че правила за управляващи органи по оперативните програми ще бъдат единни, а не всеки да работи по свои както е сега. Това стана ясно от обясненията на Златанова.

Така страната ни изпълнява частично препоръката на Брюксел за "силна и ефикасна координация" на еврофондовете.

"Бъдещите постановления, които ще са в сила от следващия програмен период, са в процес на разработване. Цели се улесняване на бенефициентите. До две-три седмици ще можем да ги обсъдим по-широко и с управляващите органи. По отношение на новите правила ще търся подкрепа и от парламента, за да може заедно да наложим на администрацията единство при прилагането им", каза Златанова в отговор на въпрос на Лиляна Павлова от ГЕРБ.

По думите на вицепремиера изработване на нов закон за еврофондовете не стои на дневен ред. В момента запазването на основните структури по изпълнение и максимално близкото до сегашния програмен период е добро решение", каза Златанова.

Метрото между три програми

Към момента все още не е ясно от къде ще се вземат пари за строителството на третия лъч на метрото в София, стана ясно от думите на Златанова.

Проектът за софийското метро е приоритетен и търсим начин да бъде финансиран, каза тя. По думите ѝ планира се това да стане със средства по Европейския регионален фонд.

Част от средствата да се осигурят от програма "Транспорт", друга от "Регионално развитие", а парите за подвижния състав да дойдат от "Околна среда", стана ясно от обясненията на депутата от ГЕРБ Ивайло Московски.

Червеняков зове за защита на националния интерес по "Околна среда"

Все още официалното писмо на Европейската комисия за възможните финансовите корекции по оперативна програма "Околна среда" не е пристигнало, каза Златанова в отговор на въпрос на Младен Червеняков.

На свой ред той призова при преговорите да се защити националният интерес. Като аргументи може да се посочи, че страната ни е променила Закона за обществените поръчки през 2009 г., различната практика на Европейския съд по аналогични казуси като нашия, както и предстоящата нова директива на ЕК за обществените поръчки, която предстои да влезе в сила и която допуска точно такова смесване на критерии при оценка на кандидатите, каза Червеняков.

Споделяне

Още по темата

Още от България