Европарламентът подкрепи увеличение на парите за България след 2020 г.

Европарламентът подкрепи увеличение на парите за България след 2020 г.

Европейският парламент подкрепи увеличение с над 3.4 млрд. лв. на финансирането за България от европейския кохезионен и структурните фондове през следващия програмен период. Това съобщи евродепатутът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е вносител и съавтор на законодателния доклад.

Предложението е за увеличение на сегашните 14.6 млрд. лв. до 18 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.

Това е най-високият бюджет за регионално развитие, инфраструктура, околна среда и заетост от присъединяването на България към Европейския съюз досега, отбеляза Новаков.

"Одобреното от Европейския парламент е повече от задоволително и отговаря на амбициите както на Европейския съюз, така и на България за по-бързо развитие на регионите и повишаване на жизнения стандарт на хората. Това бе моята цел като преговарящ за правилата, по които ще работят европейските фондове след по-малко от 2 години", каза Новаков.

Така България застава сред първите 3 държави с най-високо увеличение на кохезионния бюджет и то при средно намаление от 11% за ЕС, посочи българският евродепутат.

"С решителното мнозинство днес Европейският парламент дава мандат на мен и на колегата ми съдокладчик да започнем преговори със Съвета, като първата среща е насрочена още за 19-ти февруари в Брюксел. Преговорите ще продължат до средата на март, след което резултатите следва да бъдат одобрени в пленарна зала", обясни процедурата Новаков след приключилото гласуване в ЕП.

Одобреният текст предвижда най-бедните региони да съфинансират само 15% от стойността на проектите, въпреки че Европейската комисия предложи те да плащат една трета от нея.

Друго важно предложение в законодателния доклад, което събра подкрепа от евродепутатите е кохезионната политика да подпомогне борбата с демографската криза и бедността в най-засегнатите региони.

Споделяне

Още от Бизнес