Европарламентът ускорява достъпа до евтини лекарства

Европарламентът ускорява достъпа до евтини лекарства

Евродепутатите приеха в сряда законодателни промени, които целят пациентите да имат по-бърз достъп до по-евтини генерични лекарства.

 

"Недопустимо е забавянията в определянето на цените и възстановяването на разходите да отнемат понякога по над 700 дни. Убедена съм, че наличието на справедливи практики на нашия фармацевтичен пазар биха облагодетелствали пациентите и националните здравни системи", заяви българският евродепутат от АЛДЕ Антония Първанова, която е докладчик по темата в парламента. Нейният доклад беше приет с 559 гласа “за“, 54 “против“ и 72 “въздържал се“. След гласуването тя ще започне преговори за споразумение с европейските министри.

 

Депутатите предлагат 60-дневен срок за определянето на цените и възстановяването на разходите за генериците, с цел да се ускори достъпът до тях и да се спестят средства за пациентите и социалните осигурителни системи. За решенията, засягащи нови медикаменти, ще остане сегашният краен срок от 180 дни.

 

Според Европейската комисия генеричните лекарства са средно с 40 процента по-евтини от оригиналните фармацевтични продукти. Изследване показва, че компаниите използват различни средства, за да удължат периода на изключителни права за дистрибуция на техните продукти без конкуренция от страната на генериците.

 

Властите в страните членки трябва да оповестяват публично имената на експертите и членове на комисии и техните декларации за интереси, с цел да се осигури прозрачност и почтеност в процеса на взимане на решения, реши още Европарламентът. Освен това те трябва да бъдат задължени да публикуват списъка с медикаменти, които се покриват от техните здравноосигурителни системи и цените им поне веднъж годишно.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?